Mainos

Harvinaisen lämmin talvilomaviikko? Lauhassa lomailtu ennenkin

Ensimmäinen talvilomaviikko ja etelässä plusasteita. Tuntuuko harvinaisen kurjalta lomasäältä? Tilastot paljastavat, että vähintään yhtä lämmintä on ollut talviloma-aikaan ennenkin.

Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen mittauspisteessä viikolla 8 on mitattu ylimmillään jopa 10,3 astetta. Tämä tapahtui vuonna 1998. Jutun lähteenä käytetyissä Ilmatieteen laitoksen tilastoissa ovat mukana vuodet 1961-2013.

Myös talvina 2008 ja 1990 oli hyvin lauhaa, kertaa Ilmatieteen laitoksen operatiivisen ilmastopalvelun meteorologi Asko Hutila.

– Vuodet eivät ole veljeksiä. Aika paljon on vaihtelua, Hutila luonnehtii kokonaiskuvaa.

Viikon 8 keskilämpötilat ovat olleet Kaisaniemessä plussalla vuosina 1961-2013 viisi kertaa. Korkeimmillaan keskilämpötila oli vuonna 1990, 3,3 astetta. Tänäkin vuonna lämpötilat ovat ainakin toistaiseksi korkealla. Kaisaniemen kolmen vuorokauden keskilämpötila lauantaista maanantaihin on 1,1 astetta.

Pohjoisessa hiihtokelejä

Lapissa puolestaan on ollut alkuviikolla pikkupakkasta, mikä on Hutilan mukaan selvästi lämpimämpää kuin yleensä tähän aikaan. Vuosien varrella pohjoisessakin on käyty viikolla kahdeksan reippaasti plussan puolella. Esimerkiksi Sodankylän mittauspisteessä mitattiin vuonna 1972 jopa 6 lämpöastetta.

Viikon 8 keskilämpötilat ovat tilastoissa kuitenkin Sodankylän pisteessä kaikki pakkasen puolella. Sodankylän tilaston korkeinkin viikon 8 keskilämpötila on -1,9 astetta vuonna 1990.

Varsinkin hiihdosta pitäviä talvilomalaisia saattaa harmittaa etelässä myös tämänhetkinen lumitilanne: maan etelä- ja länsiosissa sitä löytyy vain vähän tai ei lainkaan. Maan keskiosissakin lunta on ollut jopa harvinaisen tai poikkeuksellisen vähän. Lapissa lunta kuitenkin edelleen riittää.

Loppuviikolle Lappiin ennustetaan myös hyviä hiihtokelejä.

– Lappiin on odotettavissa tällä viikolla 5-10 asteen pakkasia. MTV:n meteorologi Aleksi Jokela ennustaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.