Mainos

Harvinainen vaivaisukko-näyttely Helsingissä

Helsinki on saanut harvinaisia vieraita: bussilastillisen hyvin hiljaisia ukkoja pohjoisesta. Moni näistä ukoista on ensimmäistä kertaa poissa kotoa. Vaivaisukkoja voi huomisesta lähtien käydä ihmettelemässä Suomen rakennustaiteen museossa.

Esimerkiksi Kuoreveden ukko on hyvin hauras - 150 vuoden ajan on hän seissyt Kuoreveden kirkon seinustalla ja kerännyt varoja varattomille. Saloisten ukolla on pistävä katse. Jurvalla ukko on nöyrempi. Ilmajoen ukkoa voisi kuvata jo melkein hilpeäksi, Alavieskan ukkoa aidoksi pohjalaiseksi. Soinista tulee harvinaisuus "vaivaiseukko": siellä seurakunta uskoi kauniin tytön tenhovoimaan.

Vanhin ukko on Hauhon Bartimeus. Sillä on ikää noin 350 vuotta. Ikäänsä nähden ukko on hyvässä kunnossa, vain päässä on ikävän näköinen arpi. Se on vuodelta 1713. Kerrotaan, että se on sapelinisku venäläisen rosvojoukon jäljiltä.

Suomen kaikkiaan sadasta vaivaisukosta 34 plus Soinin tyttö uskaltautui matkalle Helsinkiin. -Tietysti joissakin seurakunnissa ukot ihan oikeasti keräävät rahaa niin joku seurakunta ei uskaltanut antaa koska sitten jotkut kymmenykset olisivat menneet hukkaan, kertoo Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon johtaja Marja-Liisa Haveri. Etenkin ravipäivät ovat kuulemma Pohjanmaalla sellaisia päiviä jolloin seurakunnat tarvitsevat ukkojaan koska silloin syntisten käsi on antelias.

Suomen vaivaisukot ovat maailmallakin ainutlaatuinen ilmiö ja niiden suojelu on arvokas osa kulttuuriperintöämme. (MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.