Mainos

Harvinainen väärennyshuijaus Suomessa: Kymmeniä tuhansia euroja tekaistuilla Nordean korteilla

Suomessa on paljastunut uudenlainen maksukorttien väärennystapa. Virolaismiehet ovat onnistuneet itse tietokoneohjelman ja korttiaihioiden avulla valmistamaan Nordean pankki- ja luottokortteja ilman että kortit tai niiden tiedot olisivat olleet tekijöiden hallussa.

Keskusrikospoliisin ja Länsi-Uudenmaan syyttäjäviraston mukaan tapaus on harvinainen.

– Minun tietojeni mukaan tämä on ensimmäinen tällainen rikoskokonaisuus Suomessa, sanoo kihlakunnansyyttäjä Mika Mäkelä.

Tekijät ehtivät valmistaa ja käyttää kymmeniä tekaistuja Nordean kortteja muun muassa Vantaan, Espoon, Helsingin ja Kauniaisen alueelle touko-kesäkuun ajan. Miehet ostivat elintarvikkeita, tupakkaa, elektroniikkaa ja koruliikkeiden lahjakortteja lähes 30 000 euron arvosta.

Kymmenien rikosilmoituksien ansiosta Espoon poliisi otti kuultavakseen kymmenisen ihmistä, joista seitsemälle luettiin tuomiot viime perjantaina Espoon käräjäoikeudessa. Kolme päätekijää sai vuoden ja seitsemän kuukautta ehdotonta vankeutta törkeästä väärennyksestä ja maksuvälinerikoksesta.

Rikoslaitteistosta osa yhä kadoksissa

Lähes 30 000 euron kulut menevät pääasiassa Nordean tileiltä, mutta käytännössä pankin omasta pussista. Nordealta ei haluttu tänään kommentoida asiaa MTV3 Uutisille.

– Nordea on kuitenkin korvannut asiakkailleen koituneet vahingot, kertoo kihlakunnansyyttäjä Mika Mäkelä.

Vaikka tekijät ovat saaneet tuomionsa, väärennykseen käytettyä tietokoneohjelmaa ja käytettyä teknistä laitteistoa ei ole vieläkään löydetty.

– Missä on se ohjelma, jolla korttien datamuutokset on tehty. Poliisilla ei ole myöskään hallussa laitteita, joilla konkreettiset korttiaihiot on valmistettu, harmittelee Mäkelä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.