Mainos

Harvinainen salmonellabakteeri aiheutti epidemian

Lappeenrannan ja Porin seuduilla riehui toukokuun lopulla salmonellabakteeri, jota ei ole koskaan aiemmin tavattu suomalaisilla.

Harvinainen Salmonella Typhimurium FT 104B -bakteeri on aiheuttanut epidemian Etelä- ja Länsi-Suomessa, erityisesti Lappeenrannan ja Porin seuduilla. Bakteeriviljelyllä varmistettuja tapauksia on todettu noin 60, kerrotaan Kansanterveyslaitoksesta.

- Kyseinen bakteeri on sellaista typpiä, jota ei ole todettu koskaan aikaisemmin Suomessa ihmisiltä, sanoo mikrobiologi Tuula Johansson Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksesta Eelasta.

Valtaosalla sairastuneista oireet alkoivat 12.-21. toukokuuta. Oireina esiintyi ripulia, vatsakipua ja kuumetta.

Uusia tapauksia ei ole ilmennyt kuun vaihteen jälkeen lukuunottamatta yksittäisiä tartuntoja henkilöstä toiseen.

Tartunnan lähde espanjalainen salaatti?

Lappeenrannan sosiaali- ja terveysalan koulun keittiön 10.-12. toukokuuta tarjottuja salaatteja sisältävistä omavalvontanäytteistä kolmessa todettiin salmonellaa. Tähän mennessä yhtä salaateista eristettyä salmonellakantaa on verrattu potilaista viljeltyihin bakteerikantoihin ja ne ovat identtisiä.

Porin seudulla tapaukset liittyvät joukkoruokailupaikkoihin. Siellä otetuissa elintarvikenäytteissä ei ole todettu salmonellaa.

Epäilty välittäjäelintarvike on espanjalainen jäävuorisalaatti. Elintarvikeviranomaiset jäljittävät salaatin alkuperää.

- Vaikka epidemiatilanne näyttää rauhoittuneen, on syytä etsiä mahdollisia henkilöstä toiseen tapahtuneita tartuntoja viljelyin vatsatautiin sairastuneilta. Lisäksi tulee kiinnittää erityistä huomiota elintarvikkeiden kanssa työskentelevien henkilöiden oireiluun ja salmonellatodistuksien voimassaoloon, kehottaa Kansanterveyslaitos.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.