Mainos

Harva taksimatkustaja käyttää turvavyötä

Taksissa vain puolet etupenkin matkustajista ja neljännes takapenkin matkustajista käyttää turvavyötä. Kovin hyvää esimerkkiä eivät tosin näytä taksinkuljettajatkaan, sillä heistä turvavyötä käyttää vain neljä prosenttia. Tiedot käyvät ilmi liikenneministeriön selvityksestä.

Turvavyön käyttöä takseissa selvitettiin tammikuussa Oulussa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla pidetyissä poliisiratsioissa. Takapenkillä istuvista taksimatkustajista vain 24 prosenttia käytti turvavyötä. Määrä on vähäinen verrattuna yksityisautoihin, joiden matkustajista 66 prosenttia lukitsee vyönsä takapenkillä. Ratsioissa pysäytettiin yhteensä 234 taksia, joissa oli 207 matkustajaa.

Vuonna 1994 voimaan tullut taksimatkustajien turvavyöpakko ei näytä juuri vaikuttaneen käytännössä. Taksimatkustajat eivät miellä turvavyön tärkeyttä silloin kun ajetaan kaupungissa alhaisilla nopeuksilla, vaikka turvavyötä käyttämätön takapenkkiläinen aiheuttaa hengenvaaran edessäkin istuville. Esimerkiksi 50 km/h ajonopeudella tapahtuvassa törmäyksessä aikuinen kohdistaa turvavöihin tai edellä olevaan penkkiin noin 1000 kilon painon. Toissa vuonna turvavyö olisi pelastanut lähes puolet niistä henkilö- ja pakettiautossa kuolleista, joilla vyötä ei ollut.

Taksinkuljettajien ei tarvitse käyttää turvavyötä ammattiajossa. Kuljettajien mielestä turvavyö olisi tiellä, jos taksiasiakas osoittautuu vaaralliseksi. Turvavyön käyttö hidastaisi myös ovien aukaisemista ja rahastusta. Vöille olisi kuitenkin käyttöä, sillä esimerkiksi vuosina 1987-91 taksiauto oli osallisena 102 henkilövahinkoon johtaneessa onnettomuudessa ja yhteensä noin 4800 liikennevahingossa.

Kevään aikana Taksiliitto kampanjoi Liikenneturvan ja liikenneministeriön kanssa turvavyön käytön puolesta. Takseihin toimitetaan tarrat muistuttamaan turvavyöpakosta. Lain mukaan taksinkuljettajan ei tarvitse huolehtia aikuisten turvavyön käytöstä. Sen sijaan kuljettajan on varmistettava, että yksin matkustavan alle 12-vuotiaan turvavyö on kiinnitetty.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.