Harva oli tyytyväinen ilmastoneuvottelujen tulokseen

.Ensikommentit Qatarin ilmastokokouksen lopputuloksesta olivat ristiriitaisia. Ympäristöjärjestöt moittivat tulosta laihaksi eivätkä neuvottelijatkaan olleet täysin tyytyväisiä.

- Pari vuorokautta tässä on nyt neuvoteltu putkeen. Voin olla tyytyväinen lopputulokseen, kun ottaa huomioon, että kyse on välikokouksesta, kommentoi ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.).

- Eihän se kaunista ollut, mutta kyllä siinä saatiin pöytää hieman siistimmäksi, kuvailee Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma.

Kioton sopimuksen toisen kauden merkitys jää kuitenkin lähinnä symboliseksi, koska siinä mukana olevat maat tuottavat vain 15 prosenttia maailman päästöistä.

- Kioton toinen sitoumuskausi tarkoittaa, että kansainväliset velvoitteet ilmastotoimiin ovat vielä 8 vuotta kehittyneillä mailla ja vasta 2020 kaikilla mailla, kuvailee Antto Vihma.

Lähivuosina odotetaan uusia päästövähennyslupauksia

Erityisen tyytyväinen ympäristöministeri Niinistö on siihen, että lähivuosien työohjelmaa saatiin kokouksen loppumetreillä määriteltyä kunnianhimoisemmaksi.

- Lähivuosina 2013 ja 2014 ilmastoneuvottelujen pääteema on jo ennen 2020 toteutettavien päästövähennystoimien kunnianhimon lisääminen kaikkien maiden osalta, kertoo Niinistö.

Kokousta viimeisinä tunteina jumittanut kiista kuumasta ilmasta eli ylijääneistä päästöoikeuksista ratkesi kompromissiin. Puola ja Ukraina saavat pitää ylijääneet päästöoikeutensa, mutta niistä ei ole paljon iloa. Useat maat ilmoittivat Dohan päätösistunnossa, etteivät aio ostaa ylijääneitä päästöoikeuksia vaan vähentävät päästöjään itse.

Ympäristöministeri Ville Niinistö neuvotteli kompromissista Puolan edustajan kanssa, kunnes sopu syntyi.

- Aika pitkään sain neuvotella Puolan ministerin kanssa. Mukava mies, mutta jääräpäinen, naurahtaa Niinistö.

Niinistö myöntää, että ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta Dohan tulokseen ei voi olla tyytyväinen.

- Riittävän suuria päästövähennystoimia ei vielä ole olemassa siihen, että ilmastonmuutos voitaisiin rajoittaa alle kahteen asteeseen.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Kymmenen uutiset 8.12.2012)

Lue myös:

    Uusimmat