Harva myöntää äänestävänsä julkkista

MTV:n nettikyselyyn vastanneista vain ani harva aikoo äänestää julkisuudella Brysseliä kohti ratsastavaa ehdokasta.Vastaajista 96 prosenttia kertoi, ettei aio äänestää EU-vaaleissa julkkisehdokasta.

- Julkkikset hoitavat pääsääntöisesti omia bisneksiään, vaikka tulevat valituksi luottamustehtävään. Tämä on jo nähty niin monta kertaa, että ei kiitos. Pysykööt poissa, toteaa eräs kyselyyn vastanneista .

Lähes 1 200 vastaajasta ainoastaan 54 oli sitä mieltä, että julkkis käy euroedustajaksi siinä missä asiantuntijakin.

Monet ihmettelivät puolueiden halukkuutta panostaa julkkisehdokkaisiin.

- Mielestäni puolueet haluavat vain lisää ääniä tällä tavoin. Ja se on todellista kansalaisten aliarvioimista.

Toisaalta kyselyyn tulleissa vastauksissa näkyy myös skeptisyys euroedustajan työtä kohtaan. Kovin moni ei näytä uskovan, että suomalainen riviedustaja pystyisi kovin paljon vaikuttamaan eurofoorumeilla.

- Ei siitä kuitenkaan ole mitään hyötyä. Ihan sama siis, kuka siellä istuu.

"Ehkä ihmiset kaunistelevat"

MTV:n vaaliasiantuntija, dosentti Kimmo Grönlund on hieman yllättynyt kyselyn tuloksesta.

- Nämä ehdokkaat saavat kuitenkin ääniä ihan mukavasti. Voi olla, että ihmiset haluavat kaunistella omaa toimintaansa. Toisaalta, nettikyselyihin vastaavat ja mielipidettään perustelevien henkilöiden tiedetään olevan keskimääräistä valveutuneempaa väkeä.

Grönlund pitää mahdollisena sitä, että puolueiden arvostus laskee, mikäli ne panostavat runsaasti julkkisehdokkaisiin.

- Silloin on vaarana, että ihmiset kokevat puolueiden aliarvioivan vaalien merkitystä. Vaalikampanjointiin tulee karnevaalitouhun leima.

Milloin julkkis sitten muuttuu "oikeaksi" poliitikoksi ja voi karistaa julkkisleiman?

- Sitä rajaa on mahdoton vetää. Voidaan esimerkiksi kysyä, onko Maria Guzenina-Richardson (sd.) julkkis vai poliitikko? Hänhän on kuitenkin puolueensa varapuheenjohtaja. Samoin totta on, että osa poliitikoistakin muuttuu työnsä myötä julkkiksiksi.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat