Mainos

Harry Potter -kirjat saadaan painaa suomalaispaperille

Harry Potter -kirjojen suomalainen kustantaja Tammi on saanut kirjailijan luvan painaa tulevat Potter-suomennokset suomalaiselle paperille. UPM Kymmenen ja Enson kirjapaperit saivat Potter-kirjailija J.K. Rowlingin edustajan hyväksynnän.

-Saimme tiedon hyväksynnästä tällä viikolla. Tammen osalta tilanne on nyt täysin selvä, kertoi Tammen kustannusjohtaja Jaakko Tapaninen.

Rowling on toivonut, että Potter-kirjat painetaan ympäristöystävälliselle paperille, joka ei ole peräisin vanhoista metsistä. Tammi toimitti Britanniaan Rowlingin edustajalle selvityksen UMP Kymmenen ja Enson kirjapapereista. Tapanisen mukaan selvityksestä ilmeni, mistä ja miten on valmistettu. Hän muistuttaa myös, että Britanniassa julkaistu viides Harry Potter -kirja on sekin painettu suomalaiselle paperille.

Potter-kirjoihin käytetty paperi pääsi otsikoihin Suomessakin, kun Greenpeace nosti asian esille. Asiassa kiisteltiin muun muassa siitä, millainen puusto voidaan määritellä vanhaksi metsäksi. Greenpeacen julkistama raportti The Paper Trail väitti, että osa Britannian johtavien kustantamoiden käyttämästä paperista on peräisin Suomen, Kanadan ja Venäjän vanhoista metsistä. Raportin mukaan huomattava osa lastenkirjoista painetaan paperille, joka voidaan yhdistää Kaakkois-Aasian sademetsähakkuisiin.

Yksikään Britannian suurista kustantamoista ei ole toistaiseksi sitoutunut käyttämään uusiopaperia tai FSC-sertifioitua paperia. Greenpeace kehottaa brittikustantamoja seuraamaan kanadalaisten kollegojensa esimerkkiä. 35 kanadalaista kustantamoa on sitoutunut luopumaan paperista, jonka tuottamiseen on käytetty luonnonsuojelullisesti arvokasta metsää.

Greenpeacen tiedotteen mukaan neljätoista brittikirjailijaa ilmoitti tukevansa kampanjaa. Heidän joukossaan oli kuuluisuuksia kuten Potterin luoja Rowling, Philip Pullman, Helen Fielding ja John O'Farrell.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.