Mainos

Harri Holkeri eroaa Suomen Pankin johtokunnasta

Pankinjohtaja Harri Holkeri eroaa Suomen Pankin johtokunnasta vuodenvaihteessa. Hän on pyytänyt eroa presidentille jättämässään kirjeessä. Holkeri täyttää tammikuussa 61 vuotta.

Suomen Pankista ei vielä osata sanoa, tuleeko Holkerille johtokuntaan seuraaja vai jaetaanko Holkerin tehtävät muiden jäsenten kesken. Pankin johtosäännön mukaan johtokunnassa on puheenjohtaja ja enintään viisi muuta jäsentä. Johtokunta on päätösvaltainen, kun kolme jäsentä on paikalla.

Tällä haavaa Suomen Pankin johtokunnassa on viisi jäsentä: pääjohtaja Sirkka Hämäläinen, Harri Holkeri, Matti Louekoski, Esko Ollila ja Matti Vanhala. Hämäläinen toimii johtokunnan puheenjohtajana. Holkerin vastuulla keskuspankissa ovat maksuvälinosasto, haarakonttorit, hallinto-osasto, laskentaosasto, turvallisuusyksikkö, idäntalouksien yksikkö sekä tutkimusosasto. Holkeri on toiminut keskuspankin johtokunnan jäsenenä syyskuun 1978 alusta.

Edellisen kerran Suomen Pankin johtokunnan kokoonpano muuttui, kun Kalevi Sorsa lähti eläkkeelle ja Matti Louekoski tuli hänen tilalleen. Tähän asti johtokunnan jäsenien toimikaudella ei ole ollut määräaikaa. Keskuspankkia koskevan uuden lainsäädännön mukaan johtopaikat tulevat määräaikaisiksi. Johtokunnan jäsenen toimiaika rajoitetaan enintään kolmeksi viisivuotiskaudeksi.

Holkerille muhkea eläke

Vuodesta 78 Suomen Pankkia palvellut kokoomuksen 60- vuotias ex-puheenjohtaja, pääministeri ja presidenttiehdokkas siirtyy eronsa myötä vuodenvaihteessa yhdeksi Suomen parhaiten ansaitsevista eläkeläisistä. Muhkea eläketurva tulee paitsi Suomen Pankista myös ministeri- ja kansanedustajavuosilta. Suolarahat ja ilmaiset lentoliput tulevat puolestaan Finnarilta, sillä Holkeri jatkaa Finnairin hallituksen puheenjohtajana. Lisäksi Holkeri on hoitanut Pohjois-Irlannin rauhanvälittäjän tehtäviä Suomen Pankin laskuun. Jatkossa hän saanee tehtävistä muhkean tilin.

Tämän jälkeen kokoomus etsii Holkerille seuraajan. Pankkivaltuutettujen puheejohtaja Ilkka Kanerva on haikaillut paikkaa jo kauan, mutta kokoomuksen johdosta luopuva valtiovarainministeri Sauli Niinistökään ei sano enää ehdottomasti ei viralle Suomen Pankissa.
(STT-MTV3/Timo Haapala)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.