Mainos

Härmälä: Yritysten terveet taseet paras puskuri Emu-oloissa

Teollisuuden kannalta parhaat puskurit häiriöiden varalta Emu-aikana muodostuvat valtion ja erityisesti yritysten terveistä taseista ja omavaraisuudesta. Näin arvioi Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton puheenjohtaja, metsäyhtiö Enson toimitusjohtaja Jukka Härmälä.

Härmälän mukaan lisää joustoa saadaan, jos tulossidonnaiset palkkausmuodot yleistyvät perinteisen palkkauksen rinnalla.
-Tulossidonnaiset palkkausjärjestelmät vähentävät koko talouden tasolla häiriöiden välittymistä yrityksestä ja toimialasta toiseen, Härmälä totesi Meritan sijoitusseminaarissa Helsingissä.

Asiantuntijat ovat pitäneet rahaliiton suurimpana riskinä juuri epäsymmetrisiä häiriöitä. Talouden rakenteiltaan muista EU-maista poikkeavan Suomen suhdanteet vaihtelisivat eri tahtiin kuin muissa rahaliiton maissa. Erilaisten puskureiden luomista on esitetty erityisesti metsäteollisuuden painavan aseman vuoksi.

Kilpailijamaita nopeamman inflaation ylläpitäminen on Härmälän mukaan Emussa vaarallista. Hän nimesikin matalan ja vakaan inflaation tärkeimmäksi reunaehdoksi työmarkkinoiden toiminnalle.
-Kilpailukyvyn menettäminen johtaa työttömyyden nousuun nopeammin kuin ennen.

Härmälä arvioi, ettei Ruotsi pääse mukaan Emun alkuvaiheeseen sisäpoliittisista syistä. Keskustelu Emun ulkopuolelle jäämisen vaikutuksista kuitenkin kiihtyy ja vilkastuu Ruotsissa vuoden loppua kohti.

Välimeren maista Espanja, Portugali ja Italia todennäköisesti tulevat mukaan Emuun ainakin ennen euroseteleiden ja -kolikkojen liikkeellelaskua vuonna 2002. Härmälän mukaan tätä ennen myös Ruotsille ja Tanskalle voi tulla kiire mukaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.