Mainos

Harmaan talouden verotarkastukset onnistuneita

Valtiontalouden tarkastusvirasto arvioi, että nk. harmaan talouden verotarkastukset ovat olleet onnistuneita. Juuri valmistuneen tarkastuskertomuksen mukaan harmaan talouden eli mm. pimeiden palkkojen maksamisen tai muun veronkiertämisen tarkastuksissa ja normaaleissa verotarkastuksissa käytetyt menetelmät olisi kuitenkin erotettava selvästi.

Valtiontalouden tarkastusvirasto otti verohallinnon tarkastustoiminnan viime vuoden tarkastusohjelmaansa sen jälkeen kun julkisuudessakin oli käyty voimakasta keskustelua verohallinnosta. Yksi keskustelun aihe on ollut verohallinnon ryhtyminen yllätystarkastuksiin. Esimerkiksi vuonna 1996 harmaan talouden torjuntaprojektiin sisältyvistä 1 245 tarkastuksesta yllätystarkastuksia oli 137.

Tarkastusvirasto arvioi, että harmaan talouden tarkastukset ovat olleet onnistuneita ja suunnitelman mukaiset uudet kohdealueet ovat tarkoituksenmukaisia. Tarkastusvirasto ei havainnut väitettyjä ylilyöntejä, vaikka menetelmät poikkesivatkin normaalista verotarkastuksesta.

Tarkastusviraston mielestä harmaan talouden verotarkastuksissa olisi kiinnitettävä huomiota mm. toiminnan tehokkuutta haittaavien sisäisten ristiriitojen vähentämiseen, verotarkastajien tehtäviin ja toimivaltuuksiin sekä heidän erikoiskoulutukseensa ja asennekasvatukseensa.

Elinkelpoisia yrityksiä ei ajeta konkurssiin

Valtiontalouden tarkastusviraston läpikäymät konkurssitapaukset eivät kertomuksen mukaan tue väitettä, että yksittäisillä verotarkastuksilla olisi ajettu elinkelpoisia yrityksiä konkurssiin.

Tarkastusvirasto on mm. selvittänyt Suomen Yrittäjien ilmoittamia tapauksia, joissa yrittäjät ovat mielestään saaneet väärän kohtelun verottajalta. Eräissä yksittäistapauksissa verottaja on tarkastusviraston mielestä pelannut varman päälle arvioverotuksen yhteydessä.

Tarkastusviraston mielestä verotarkastusta olisi suunnattava entistä enemmän reaaliaikaiseen tarkastukseen. Monet pienet virheet saataisiin oikaistua ja verotettua säännöllisen verotuksen yhteydessä ilman kalliiksi tulevaa jälkiverotusmenettelyä. Lääninoikeuksien ratkaisut eivät kertomuksen mukaan tukeneet väitettä, että verotarkastuksen perusteella tehdyt maksuunpanot olisivat valtaosaltaan vääriä.

Oikeusturva paremmaksi käsitteitä selventämällä

Verovelvollisen oikeusturvan kannalta olisi tarkastusviraston mielestä keskeistä, että riidanalaiset verotusasiat voitaisiin ratkaista ja tehdä oikea verotuspäätös jo verotarkastuksen yhteydessä ennen muutoksenhakuviranomaisia. Oikeusturvaa parantaisi myös se, että käsitettä itsenäinen yrittäjä/palkansaaja selvennettäisiin tulkintaerimielisyyksien välttämiseksi.

Tarkastusvirasto uskoo verovelvollisen voivan tuntea oikeusturvansa paranevan mm. sillä, että verovirastoon perustetaan viraston parhaista eri verolajien asiantuntijoista ryhmä, joka sekä kuulee verovelvollista lopullisesta tarkastuskertomuksesta että hoitaa maksuunpanon. Sama ryhmä neuvoisi yrittäjiä.
(STT) 17:10

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.