Harmaan talouden torjuntaa tehostetaan

Keskusrikospoliisi on saamassa lisävoimia harmaan talouden torjuntaan. Vaikka pimeän työvoiman käytön laajuutta on mahdotonta arvioida, uskotaan sen aiheuttavan vuosittain pelkästään rakennusalalla noin 200 miljoonan veromenetykset.

Keskusrikospoliisi on saamassa vahvistusta pimeän ulkomaisen työvoiman ja harmaan talouden torjuntayksikköön PUT:hen. Viime vuonna perustetussa yksikössä työskentelee tällä hetkellä 17 henkilöä, ja luvassa on yhdeksän lisävirkaa. Rahoitus vahvistuu tämän vuoden loppuun mennessä.

Yksikköä johtava rikostarkastaja Markku Ranta-aho pitää 25 hengen yksikköä hyvän kokoisena.

- Samoja asioita tutkivat myös poliisin alueelliset talousrikosyksiköt. Meillä on se etu, että voimme keskittyä vain yhteen asiaan, Ranta-aho sanoo.

Viime vuonna yksikkö sai tutkittavakseen 50 tapausta. Syyttäjälle niistä meni 29. Lähes kaikkia tutkittiin törkeinä vero- ja kirjanpitorikoksina. Tuomioita jutuista ei vielä ole tullut. Tänä vuonna tutkittavana on ollut 28 juttua, joista syyttäjälle on ehtinyt 11.

- Määrä on vähentynyt, mutta jutut ovat laajempia, kertoo Ranta-aho.

Epäillyt kiinni rysän päältä

Eniten ulkomaista pimeää työvoimaa käyttävät rakennusalan pienet aliurakointifirmat, kertoo PUT:ssa työskentelevä rikosylikomisario Kari Patanen.

- Samoissa firmoissa kotimainenkin työvoima on pimeää, Patanen korosti.

Laittomien ulkomaalaisten työntekijöiden käyttö on Patasen mukaan lisääntynyt myös telakkateollisuudessa sekä ravintola- ja kuljetusalalla.

Eniten työntekijöitä tulee Virosta ja Venäjältä, mutta esimerkiksi telakkateollisuuden alihankintayritykset käyttävät paljon myös puolalaisia. Väkeä tulee jonkin verran myös Kroatiasta ja Sloveniasta.

Pimeän työvoiman käytön tutkinta poikkeaa muusta talousrikostutkinnasta siinä, että epäillyt tavoitetaan niin sanotusti "rysän päältä".

- Vihjeen saatuaan tutkijat marssivat suoraan työmaille. Mukana on usein myös työsuojelupiirin tai verottajan edustaja. kertoo Patanen.

Tutkinta käy nopeasti ja rikoshyötynä saatuja rahoja on hyvät mahdollisuudet saada takaisin. Jutut siirtyvät syyttäjälle noin 80 päivän kuluttua esitutkinnan alkamisesta.

Tällä hetkellä syyteharkinnassa olevissa jutuissa on asetettu vakuustakavarikkoon tai hukkaamiskieltoon useita satoja tuhansia euroja.

Harmaassa taloudessa liikkuu miljardeja euroja

Kukaan ei tiedä tarkkaan, millaisia summia harmaassa taloudessa liikkuu vuosittain. Viime vuonna määräksi on arvioitu 6,3 miljardia euroa, mikä on 4,2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

- Pimeän työvoiman käytön lisäksi harmaaseen talouteen lasketaan myös sijoitustoiminta ja arvopaperikauppa, jonka tuloja pystytään salaamaan, muistuttaa projektipäällikkö Markku Hirvonen valtiovarainministeriöstä.

Pimeän työvoiman käyttöä on tutkittu eniten rakennusalalla. Vuonna 2003 summa arvioitiin 700 miljoonaksi, mikä oli noin 10 prosenttia rakennustuotannon arvosta. Veromenetyksinä se merkitsee 200 miljoonaa.

Tehokas harmaan talouden torjunta edellyttää Hirvosen mukaan viranomaisten yhteistyötä säätelevää lakia, joka mahdollistaa vapaan tietojen vaihdon eri tahojen välillä.

Tietojen vaihto on helpottunut viime vuosina, mutta rajoja asettaa edelleen henkilörekisterilaki.

- Tekniset valmiudet seurata esimerkiksi entisten huumerikollisten perustamia uusia yrityksiä ovat olemassa, mutta se on kielletty.

Esitys lain säätämisestä sisältyy neljänteen talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjuntaohjelma -luonnokseen, joka menee hallituksen iltakoulun käsittelyyn vielä tämän kuun aikana.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 11.11.2005)

Lue myös:

    Uusimmat