Mainos

Harmaan talouden toimintaohjelmaa jatketaan

Talousrikollisuuden ja harmaan talouden kitkemiseen tähtäävää toimintaohjelmaa jatketaan. Valtioneuvosto teki tänään periaatepäätöksen hallituksen toimintaohjelmasta talousrikollisuuden ja harmaan talouden vähentämisessä vuosina 1999-2001.

Valtioneuvosto teki vuoden 1996 helmikuussa vastaavan periaatepäätöksen. Tämä ohjelma ulottuu kuluvan vuoden loppuun, joten ohjelman jatkaminen on tullut ajankohtaiseksi.
Ohjelman rahoituksesta väännettiin kättä viimeiseen asti. Lopulliseksi ratkaisuksi tuli, että lisäpanostustarve ensi vuonna on yhteensä 19,2 miljoonaa markkaa.

Sisäministeriön laskelmien mukaan torjuntaohjelman jatkaminen mahdollistaa sen, että viranomaisten työllä talousrikollisuuden torjunnassa saadaan vuosina 1996-2002 takaisin vähintään miljardi markkaa semmoista rikoshyötyä, jota muutoin ei saataisi normaalilla toiminnalla takaisin.
Lisäksi ohjelma mahdollistaa sen, että torjuntatyön tuloksena voidaan ennalta ehkäistä useiden miljardien markkojen jääminen vääriin taskuihin.

Tavoitteena elinkeinoelämän kilpailu

Ohjelman toteuttamisella pyritään torjumaan etenkin julkiseen tulo- ja menorahoitukseen sekä elinkeinoelämään kohdistuvia väärinkäytöksiä. Ohjelmassa pyritään vahvistamaan elinkeinoelämän tervettä kilpailua. Julkisen rahoituksen puolella pyritään torjumaan siten myös Euroopan union varoihin kohdistuvia väärinkäytöksiä.

Voimassa olevassa periaatepäätöksessä muistutetaan, että talousrikollisuus ja harmaa talous lisäävät taloudellisten menetysten ohella työttömyyttä, aiheuttavat epävarmuutta työmarkkinoilla, vääristävät yritysten välistä kilpailua, heikentävät veromoraalia ja lisäävät korruption kasvualustaa. Samoin ne heikentävät yleistä yhteiskuntamoraalia ja luottamusta oikeusjärjestykseen.
Pari vuotta sitten talousrikollisuuden arvioitiin aiheuttavan yhteiskunnalle 14 miljardin ja harmaan talouden 13 miljardin markan menetykset vuodessa. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.