Mainos

Harmaahyljekannat kasvussa

Suomen merialueilla nähtiin toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa harmaahylkeitä eli halleja enemmän kuin koskaann lähes 30 vuotta jatkuneen laskennan aikana. Lounaissaaristossa havaittiin luodoilla 2 900 ja pohjoisella Perämerellä viimeisillä jäillä 1 800 hallia.

Suomen hallikanta on kasvanut jo pari vuosikymmentä. Koko Itämeren kanta selviää syksyllä kansainvälisessä työryhmässä. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tehnyt laskennat Suomessa osana kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä.

Hallien tärkein esiintymisalue on Saaristomeri, Ahvenanmaa ja Selkämeren eteläkolkka. Tällä alueella nähtiin 15. kesäkuuta 2 903 yksilöä. Päivälleen vuosi sitten saman reitin tulos oli 2 120 yksilöä. Kanta on ilmeisesti lisääntynyt hyvin, mutta harmaahylkeitä on ehkä siirtynyt Suomeen Ruotsista ja Virosta.

Suomenlahdella nähtiin 30. toukokuuta noin 150 hallia. Perämeren jäät houkuttelevat harmaahylkeitä. Niitä

Verkkoon sotkeutunut hylje saa vapautensa

nähtiin siellä 29. toukokuuta 1 783. Merenkurkun luodoilla tavattiin 500 yksilöä. Niistä suurin osa oleskeli Ruotsin puolella, sillä Suomen luodot olivat veden peitossa. Kymmenen vuotta sitten Perämeren jäillä nähtiin yli tuhat hallia.

Hallit nousevat todennäköisesti etelämpää Pohjanlahdelta Perämeren jäille helmi-huhtikuun lisääntymistä ja touko-kesäkuun karvanvaihtoa varten. Ne palaavat eteläisimmille maamakuupaikoille alkukesällä, kun viimeiset jäät ovat sulaneet.

Perämeren oma harmaahyljekanta lienee vahvistunut 90-luvun vähäjäisten vuosien ansiosta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.