Harkitse ostoksiasi: Laatutavaran löytäminen arpapeliä

Kesän alennusmyynnit käyvät kuumimmillaan, mutta kuinka löytää laatua edullisesti?

– Alennusmyynneistä ostaminen, ja erityisesti heräteostosten tekeminen ilman etukäteistietoja, on useimmiten arpapeliä, toteaa Kuluttajaviraston tuotetestaustoiminnasta vastaava johtaja Johan Sipinen.

Kaikkia tuotteita koskevia yleisiä ohjeita ei Sipisen mukaan voi antaa, mutta pieniä vinkkejä laadun takaamiseksi on olemassa.

Esimerkiksi vaateostoksilla Sipinen kehottaa tarkastelemaan työn laadukkuutta saumojen ja tuotemerkintöjen kautta.

– Kannattaa tutkia, minkälaisia materiaaleja vaatteissa on käytetty. Esimerkiksi miesten silittämättä siistit paidat on valmistettu laadukkaista materiaaleista. Jos niitä saa alennusmyynneistä ostettua, niin kannattaa ostaa, Sipinen tuumaa.

Sipinen myös muistuttaa, että vaihto- tai palautusoikeudet ilman että tuotteessa on jokin virhe, eivät yleensä ole alennusmyyntituotteiden osalta voimassa.

Käytä harkintaa kodinkoneissa

Kodinkoneiden ostaminen on erilaista, sillä niitä ei useinkaan myydä pelkästään alennusmyynneissä vaan myös jatkuvissa tarjouskampanjoissa.

– Tuotteiden suhteen kannattaa miettiä omia tarpeita ja itselle tärkeitä asioita ja selvittää, täyttääkö tarjoustuote nämä vaatimukset.

– Jos on kyse pitkään, jo vuosia markkinoilla olleesta tuotetyypistä, ”kypsästä” tuotteesta, saattaa alennusmyynnissä tehdä hyvän ostoksen, Sipinen opastaa.

Kypsiä tuotteita voivat olla esimerkiksi lenkkarit, jotka kalleimmillaan olisivat yli 100 euron hintaisia, mutta löytyvät alennushyllystä muutamaa kymppiä halvemmalla.

Elektroniikka muuttuu tiuhaan tahtiin

Joidenkin elektroniikkatuotteiden, kuten television, käyttöikä on pitkä. Se kuitenkin muuttuu ja kehittyy keskeisiltä käyttöön liittyviltä osin nopeaan tahtiin. Ale-kaupassa tehdään hyllytilaa uusia ominaisuuksia sisältävälle tuotemallille myymällä vanha pois.

Television kohdalla Sipinen kehottaakin vertaamaan tarjoustuotetta normaalihintaiseen, ja selvittämään sen, onko tuotteessa kaikki sellaiset ominaisuudet, joita lähitulevaisuudessa tarvitaan.

– Esimerkiksi dvb t2 -yhteensopivuus antenniverkossa teräväpiirtolähetysten katseluun ilman lisälaitteita kannattaa tarkistaa, ja verrata muutenkin mitä extraa tarjoustuote tarjoaa.

Rikkoutunutta ei kannata korjata?

Näyttöä siitä, että tuotteita valmistettaisiin kestämään vain takuuajan, ei Sipisen mukaan ole.

– Markkinoille on tullut paljon hyvin halpoja tuotteita, joiden hintataso alittaa tai on lähellä minkä tahansa pienen korjauksen kustannuksia. Hintakilpailu on johtanut siihen, että ne myös valmistetaan niin, ettei korjauksia voi tehdä.

Sipisen mukaan esimerkkejä näistä ovat halvat kodinkoneet ja kodinelektroniikka kuten tulostimet, sekä pienet kannettavat laitteet kuten musiikkisoittimet.

– Jo ensimmäinen pieni vika johtaa siihen, että tuote joutuu kierrätykseen. Se, milloin ensimmäinen vika ilmaantuu, riippuu paljon tuotteen käyttömäärästä ja -tavasta.

Rajaa sen välille, mikä tuote hajoaa luonnollisesti ja mikä on liian nuori hajotakseen, on Sipisen mukaan hankala vetää.

– Käyttöaikaa koskevat odotukset ovat hyvin erilaisia eri tuotteiden osalta. Asiaan vaikuttaa muun muassa tuotteen hintaluokka. Tuotteet myös vanhenevat ennen aikojaan, kun kehitys on nopeaa.

Kuvat: Colourbox

MTV3/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat