Harjoittele Legoilla astronautiksi

Euroopan avaruusjärjestön Esan luotaimen on määrä tehdä historiaa laskeutumalla komeetalle. Rosetta saavuttaa Churyumov-Gerasimenko-komeetan vuonna 2014.

Tätä ennen komeetalle laskeutumista voi harjoitella ostamalla Esan julkaiseman virallisen Lego-version Rosetta-luotaimesta. Lelumalli pohjautuu Esan asiantuntijan Detlif Koschnyn muutama vuosi sitten rakentamaan Rosettan Lego-malliin, jolla havainnollistettiin luotaimen kulkureittiä.

Avaruusjärjestö kertoo lelumalliston syntytarinasta verkkosivuillaan.

Jo avaruuden halki kiitävässä luotaimessa on muun muassa jääporat ja harppuuna, joiden avulla on tarkoitus kiinnittyä komeetan kyytiin. Joitain alkuperäisen luotaimen piirteitä on toisinnettu Lego-versioonkin, jota voi ohjastaa tietokoneelta käsin.

Komeettoja on aiemmin tutkittu vain etäältä. Koschny kertoo, että komeettoja tutkimalla pyritään selvittämään aurinkokuntamme syntyjuuria.

- Asteroidit ja komeetat ovat jäännöksiä aurinkokuntamme planeetoista. Niiden muotoja tutkimalla voimme selvittää, miten kotiplaneettamme on muodostunut, ja miten planeetastamme tuli elinkelpoinen.

Lue myös:

    Uusimmat