Mainos

Harhaanjohtavat merkinnät häviävät aurinkovoiteista

Uudistuksen jälkeen pakkauksessa ei saa luvata enää esimerkiksi 100-prosenttista suojaa.

Aurinkosuojatuotteiden merkinnät uudistuvat asteittain tänä ja ensi kesänä EU-maissa. Harhaanjohtavat ilmaukset kuten "sunblock" tai "täysi suoja" ovat kiellettyjä, ja purkkeihin ja pulloihin tulee selvät UVA-logot tai -leimat.

Uusi merkintäjärjestelmä perustuu komission viimesyksyiseen suositukseen. Tänä kesänä uudet merkinnät tulevat noin 20 prosenttiin aurinkosuojatuotteista. Uudistuksen jälkeen pakkauksessa ei saa luvata enää esimerkiksi 100-prosenttista suojaa. Tällaiset väitteet ovat varsin yleisiä merkinnöissä, vaikka yksikään aurinkovoide tai -öljy ei voi antaa täyttä suojaa UV-säteilyä vastaan.

Perinteisten suojakertoimien rinnalla olisi käytettävä standardoituja sanallisia kuvauksia kuten matala, keskitason, korkea ja erittäin korkea suoja.

Myös UVA-suojan merkintöjä on täsmennettävä. Auringonpolttamia aiheuttaa UVB-säteily, mutta UVA-säteily aiheuttaa ennenaikaista ihon vanhenemista ja vaikuttaa ihmisen immuunijärjestelmään. Molemmat säteilytyypit vaikuttavat kuitenkin merkittävästi ihosyöpäriskiin.

Väärää turvallisuuden tunnetta

Aurinkosuojakerroin viittaa kuitenkin ainoastaan ihon palamisen asteisiin eikä UVA-säteilyn vaikutuksiin. Aurinkosuojatuotteet, joissa on ainoastaan UVB-suoja, voivat antaa väärää turvallisuudentunnetta, sillä ne päästävät vaarallisen UVA-säteilyn vaikuttamaan ihoon.

Nyt käyttöön otettavassa UVA-leimassa ilmoitetaan UVA-suojan vähimmäismäärä, joka kasvaa samaa tahtia aurinkosuojakertoimen kasvaessa ja perustuu standardoituun testausmenetelmään.

Parannettu merkintäjärjestelmä näkyy markkinoilla jo tänä kesänä, mutta kattavasti uudet UVA-suojan merkinnät ovat käytössä vasta ensi kesänä.

Voiteita käytettävä runsaasti

Aurinkosuojatuotteet auttavat oikein käytettyinä suojautumaan ihosyövältä, mutta ne eivät riitä yksin. Muita järkeviä varokeinoja ovat pitkällisen altistumisen välttäminen, varjossa pysytteleminen maksimisäteilyn tunteina kello 11-15 sekä hatun ja aurinkolasien käyttäminen, toteaa EU:n terveyskomissaari Markos Kyprianou.

Vauvat ja pikkulapset on suojattava huolella auringolta käyttämällä riittävästi aurinkosuojaa, joka suojaa sekä UVB- että UVA-säteilyltä. Jotta aurinkosuojakertoimessa ilmoitettu suoja saavutetaan, voidetta on käytettävä kuusi täyttä teelusikallista aikuisvartaloa kohden. Uinnin ja kuivaamisen jälkeen voidetta on levitettävä sama määrä uudelleen, jotta suoja säilyisi.

Vuonna 2005 aurinkosuojatuotteitten vähittäismyynnin arvo oli Euroopassa jo yli 1,3 miljardia euroa, ja myynti kasvoi edelleen viime vuonna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.