Mainos

Happy on virkaintoinen virkamies

Porissa pystyi tänä aamuna laulamaan Eppu Normaalia mukaillen, että "olen nähnyt innokkaan virkamiehen, olen kuullut tullin saavan huumeita kiinni".

Tullin virkamies Happy oli nimittäin niin nopea löytämään kätketyn huumelastin, että edes Huomenta Suomen juontaja Markus Hippi ei ehtinyt havaita löytöä. Huumekoira, labradorinnoutaja Happy on yksi tullin tehokkaimmista aseista taistelussa salakuljetusta vastaan.

Happy haistaa huumeita sekä matkustajien että matkatavaroiden keskellä. Hollannissa huumekoirat ovat saaneet rinnalleen jo lääkekoiria, jotka on koulutettu etsimään jotakin tiettyjä lääkkeiden aineosia, esimerkiksi potenssilääkkeiden vaikuttavia aineita. Suomessa niitä ei ole, vaikka tarvetta olisi.

Helsinki-Vantaan lentokenttä teki taas uuden matkustajaennätyksen. Samaan aikaan tulli takavarikoi lääkeväärennöksiä tai EU:n ulkopuolelta lähetettyjä lääkkeitä enemmän kuin koskaan. Suurin osa lääkkeistä on peräisin Thaimaasta ja Intiasta.

Väärennettyjä tuoksuja ja autonosia

Valtaosa eli 90 prosenttia takavarikoiduista lääkkeistä löydetään postiliikenteessä ja vain 10 prosenttia matkustajilta suoraan. Koska tulli ja poliisi eivät kykene tarkistamaan kaikkia lähetyksiä, postiliikenteestä tehdään niin sanottuja riskianalyyseja. Sen jälkeen päätetään, mitkä lähetykset tarkistetaan.

Esimerkiksi Kiinasta Kotkan sataman kautta Venäjälle lähetetyt kontit ja paketit joutuvat helposti tarkistukseen. Kiinasta olisi nimittäin yksinkertaisinta lähettää tavaraa suoraan Venäjälle, mutta niitä kierrätetään jostakin syystä Suomen kautta.

Huumeiden ja lääkkeiden lisäksi tulli pysäyttää monenlaisia väärennöksiä: hajuvesiä, käsilaukkuja, auton varaosia ja kännykkäakkuja.

Tulli esittelee toimintaansa Porin SuomiAreenan Kansalaistorilla tästä keskiviikosta perjantaihin. Siellä voi tavata myös huumekoira Happyn. Huumekoirat antavat työnäytöksiä ja torilla voi myös tutustua läpivalaisutekniikkaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.