Häpeätkö hikoilua? Yllättävä hoitomuoto voi auttaa

Monet naiset kärsivät häiritsevästä hikoilusta. Märistä länteistä ei kuitenkaan tarvitse kärsiä turhaan. Botox-hoito voi auttaa.

Hiki on normaali jäähdytinjärjestelmämme, jonka avulla keho puolustautuu liikaa kuumuutta vastaan. Joskus hikoilemme myös vaikkapa psyykkisen jännityksen, sairauksien tai vaihdevuosien takia. Pari prosenttia väestöstä kärsii liikahikoilusta. Vaiva voi olla perinnöllinen.

– Liikahikoilu on yleisempää kuin ihmiset uskovatkaan ja se voi rajoittaa elämää hyvin paljon, lääkäri Anne Mendelovici kertoo Company-lehdelle.

Liikahikoilua voi vähentää toimivilla antiperspiranteilla, mutta aina tämä ei riitä. Jalkapohjiin sopiva iontoforeesihoito toimii harvoin kainaloille ja kainaloiden hikirauhasten poistaminen on iso operaatio. Lääkärin kanssa kannattaakin keskustella, olisiko Botoxista hyötyä.

Botox-hoito estää hikoilua välittävien sympaattisten hermojen toimintaa ja hikoilu vähenee muutamien päivien kuluessa ruiskutuksesta.

– Botox-pistokset halvaannuttavat hermot, jotka erittävät hikeä. Tämä voi lopettaa hikoilun kokonaan, Mendelovici sanoo.

Hoito kestää vain hetken aikaa ja pistosta varten kainalot voidaan puuduttaa paikallisesti. Operaation jälkeen kannattaa välttää saunomista, aurinkoa ja urheilua. Hoito tehoaa viikon päästä Botox-pistosten antamisesta.

Tulos ei ole pysyvä. Yksikin hoitokerta saattaa kuitenkin auttaa niin, että hikoileminen ainakin vähenee reilusti. Botox-hoito kanattaa uusia puolen vuoden tai vuoden päästä. Suomessa hoidolle voidaan myöntää myös Kela-korvaus.

MTV3/Helmi

Lähteet: tohtori.fi, Company

Kuva: Shutterstock/ Lucky Business

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja