Mainos

Häpeä estää suomalaisia hakemasta apua velkaongelmiin

Suomalaiset hakevat heikosti apua velkaongelmiinsa. Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattilan mukaan yritämme liiankin sitkeästi selviytyä itse omista ongelmistamme ilman ulkopuolista apua.

Tilastokeskus kertoi eilen, että suomalaisten velkaantuminen on lisääntynyt nopeasti. Yhdellä henkilöllä oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin noin 60 prosenttia enemmän kuin vuonna 2002.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Mattila kertoo, että tällä hetkellä 260 000 suomalaista on ulosotossa ja yli 300 000 on saanut maksuhäiriömerkinnän.

Yllättävät elämänmuutokset ovat velkaantumisriski

Suurimpina velkaantumisriskeinä Mattila pitää odottamattomia elämänmuutoksia, jotka vievät huomion pois talousasioista.

- Sairastuminen, työttömyys ja avioero. Usein käy esimerkiksi niin, että ihminen jää työttömäksi ja alkaa ottaa kulutusluottoja yrittäen säilyttää entisen elintason.

Parhaana vastalääkkeenä velkaantumiselle Mattila pitää perinteistä keinoa: Lyijykynä käteen ja budjettia laatimaan.

- Tulot ja menot konkreettisesti ylös ja katsaus omaan tilanteeseen. Jos näyttää paremmalta kuin oli kuvitellut, tilanteesta selviää neuvottelemalla velkojan kanssa. Jos pahemmalta, Suomessa on maksuton talous- ja velkaneuvonta, jonne kannattaa varata aika.

Mattila muistuttaa, että myös kirkon diakoniatyöntekijät ovat tarjonneet lama-ajalta lähtien keskusteluapua velkaongelmaisille.

Kulutusluotot voivat johtaa velkakierteeseen

Mattila tietää, että valmiiksi talousvaikeuksissa oleva joutuu helposti kierteeseen.

- Otetaan isompi laina, joilla maksellaan vanhoja velkoja pois, mutta aina joitain jää roikkumaan ja velkakierre pääsee jatkumaan.

Mattilan mukaan häpeän vuoksi monilla on iso kynnys hakea apua.

- Moni ei helposti halua mieltää itseään sosiaalitoimen asiakkaaksi, eikä halua avata menojaan ja tulojaan ulkopuolisille.

Kullanarvoinen neuvo velkaantumisriskissä oleville on se, että unohtaa kulutusluotot.

- Kulutusluottoja ei kannata ottaa useita. Mieluummin vain yksi. Tulee helposti houkutus ottaa maksettavaksi se pienin kuukausierä. Kun kuukausierä on pieni, helposti kuvittelee, että lainat eivät rasita taloutta. Pahimpia ovat sellaiset tilanteet, että ruvetaan ostamaan ruokaa tai vaatteita kulutusluotoilla ja jätetään vuokrat maksamatta.

Etenkin nuoremmat ikäluokat velkaantuvat nyt aiempaa nopeammin. Suhteessa eniten velkaantuneita on 30-39-vuotiaissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.