Mainos

Hans van den Broek torjui Ruotsin ja Tanskan laajentumislinjan

EU:n jäsenyysneuvotteluiden aloittaminen kaikkien hakijamaiden kanssa johtaisi laajentumisen jämähtämiseen, varoitti EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari Hans van den Broek tänään Helsingissä.

-Tulos olisi vain hetkellinen poliittisen tyydytyksen tunne, joka äkkiä katoaisi kun EU:n laajentuminen juuttuu paikoilleen, hän sanoi. Helsingin Sanomien EU-seminaarissa puhunut komissaari torjui muun muassa Ruotsin ja Tanskan kannattaman laajentumislinjan, jossa kaikki pääsisivät heti mukaan neuvottelupöytään.

Komissaarin ei tarvinnut Suomen vierailulla käyttää aikaansa isäntien ylipuhumiseen, sillä Suomi on vahvasti kannattanut komission ajamaa linjaa, jonka hän uskoi tulevan siunatuksi EU:n huippukokouksessa Luxemburgissa joulukuussa. Van den Broek tapasi vierailullaan presidentti Martti Ahtisaaren, pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ja ulkoministeri Tarja Halosen (sd.)

Virolla paljon töitä

Van den Broek lähetti terveisiä myös ensimmäiselle kierrokselle pääseville neuvottelijoille, ja erityisesti Virolle, jonka presidentti Lennart Meri osallistui seminaariin. jäsenyyteen.
-Viro on edistynyt suunnattomasti markkinatalouskehityksessään. Mutta vaikka Viro saattaakin olla maailman vapain markkinatalousmaa, ei se merkitse ettei sen taloudessa olisi vahvistettavaa. Töitä ei ole läheskään saatu valmiiksi, van den Broek sanoi.

Komissaari toisti useaan kertaan, ettei jäsenyysneuvotteluiden aloittaminen vain viiden Itä-Euroopan maan ja Kyproksen kanssa merkitse, että muut jätettäisiin pysyvästi heitteille. Van den Broek kehotti rannalle jääneitä lopettamaan valittamisen ja pyrkimään sen sijaan korjaamaan niitä puutteita, joiden takia heidät jätettiin pois.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.