Mainos

Hans Blix jää tänään eläkkeelle

YK:n asetarkastajien johtajana ennen Irakin sotaa toiminut Hans Blix jää tänään eläkkeelle. Viimeaikaisissa haastatteluissa Blix on kritisoinut kovin sanoin Yhdysvaltain viranomaisia, jotka eivät antaneet asetarkastajille lisäaikaa.

Irakin sodan päättymisestä on jo kaksi kuukautta mutta joukkotuhoaseita ei maasta ole löytynyt etsinnöistä huolimatta. YK:n asetarkastajien johtajana tänään viimeistä päivää toimiva Hans Blix on viimeaikaisissa haastatteluissa sanonut, että Yhdysvallat yritti painostaa asetarkastajia, jotta nämä olisivat esittäneet todisteita sodan oikeuttamiseksi.

Yhdysvallat on julkisesti suhtautunut Blixiin asiallisesti, mutta pinnan alla hänestä ei ole pidetty. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA tutki Blixin taustat hänen tultua asetarkastajaksi, koska puolustusministeriössä epäiltiin miehen olevan liian Irak-myönteinen.

Vaikka Yhdysvallat ei päästänyt sodan jälkeen Blixiä enää Irakiin, ruotsalaisdiplomaatti voi olla tyytyväinen suoritukseensa. Kun ennen sotaa Blix joutui pyytämään lisäaikaa tarkastuksiin Yhdysvalloilta, nyt Yhdysvallat joutuu puolestaan pyytelemään kansainväliseltä yhteisöltä lisäaikaa aseiden etsintään. Samalla Yhdysvaltain omat tiedusteluorganisaatiot ovat joutuneet hatarine tietoineen vähintäänkin outoon valoon.

Blix itse sanoo kirjoittavansa ehkä kirjan, mutta diplomaattityyliinsä hän sanoo, että hän ei tuomitse siinä Yhdysvaltoja. Vaikka kiellettyjä aseita ei näytä löytyvän, Blix sanoo olevansa hyvillään, että hirmuhallinto on Irakissa joutunut väistymään.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 30.06.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.