Mainos

Hannu Takkula Kalliksen joukkoihin

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula ryhtyy kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaan Bjarne Kalliksen kansalaisvaltuuskunnan vetäjäksi. Takkula kiistää, että puheenjohtajuus ennakoisi loikkaa kristillisdemokraatteihin.

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula ryhtyy kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaan Bjarne Kalliksen kansalaisvaltuuskunnan vetäjäksi. Hän ilmoitti päätöksestään Kalliksen kampanjan avauksessa Helsingissä tänään.

Takkula perusteli yllättävää ratkaisuaan "syvänvihreällä" arvomaailmallaan ja kristillisellä vakaumuksellaan. Hän korosti, ettei ratkaisu liity kuitenkaan mitenkään keskustan presidenttiehdokkaan pääministeri Matti Vanhasen yksityiselämään liittyviin asioihin.

- Semmoisilla hänen lyömisensä on ihan väärää ja tuomittavaa.

Omintakeinen keskustapoliitikko vakuutti, ettei hän ole loikkaamassa kristillisdemokraatteihin. Hän teki kuitenkin selväksi tyytymättömyytensä keskustan nykypolitiikkaan, joka sotii monissa kysymyksissä hänen vakaumustaan vastaan. Hän mainitsi muun muassa eduskuntaan tulossa olevan hedelmöityshoitolain. Takkula sanoi, ettei voi olla tukemassa selkeästi Jumalan sanaa ja kristillistä ihmiskäsitystä vastaan olevaa politiikkaa. Hän haluaa toimia oikeiksi kokemiensa periaatteiden pohjalta.

- Tällä hetkellä ne arvovalinnat, joita hallituksessa on tehty, eivät kaikilta osin vastaa sitä, mihin minä olen sitoutunut.

Takkula sanoi toivovansa voivansa rohkaista ihmisiä, jotka ajattelevat samoin, toimimaan oman vakaumuksensa mukaan.

Hän uskoo vahvasti, että keskusta palaa vielä "alkiolais-kalliolaiselle" kristilliseen ihmiskäsitykseen nojaavalle linjalle.

Vanhanen "ymmärsi"

Takkula korosti Kalliksen kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa, että presidentinvaalit ovat ennen kaikkea henkilö- ja arvovaalit. Hän sanoi keskustelleensa ratkaisustaan Vanhasen, keskustan puoluesihteeri Eero Lankian ja keskustan europarlamenttiryhmän puheenjohtajan Paavo Väyrysen kanssa.

- He ymmärsivät, että vakaumuksen ja omantunnon asioissa on mahdollisuus toimia, Takkula sanoi ja myönsi, että ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat tietenkin kaksi eri asiaa.

Takkula sanoi käyneensä asian vuoksi melkoisen jaakobinpainin. Ratkaisunsa hän sanoi kypsyneen kesällä. Kallis sanoi, että asia tuli puheeksi heinä-elokuussa. Hän ei osannut sanoa, kumpi oli aloitteentekijä.

Lankia pitää Takkulan temppua harmillisena

Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia pitää Takkulan päätöstä lähteä Kalliksen tukiryhmään harmillisena takaiskuna. Lankia sanoo, ettei Takkulan siirtyminen toiseen leiriin tullut hänelle yllätyksenä. Se, että Takkulasta tuli Kalliksen kampanjaveturi, oli kuitenkin uutta ja Lankian mukaan "hyvin bjarnemainen liike".

Lankia muistuttaa, että presidentinvaali on henkilövaali. Jos kysymyksessä olisi eduskuntavaalit, "kyseessä olisi vähän raskaampi asia".

- Mutta totta kai tämä on harmillinen asia, en vähättele sitä. Mutta en myöskään halua liioitella.

Takkulan ratkaisun merkitystä Vanhasen kannatukselle keskustan vanhoillisilla tukialueilla on Lankian mukaan vaikea arvioida.

- Mutta olisin luottavainen sen suhteen, että puolueväkeen lukeutuvat kannattajat ovat varmaan oman ehdokkaan takana.

Lankian mukaan Takkulan arvostelu puolueen "liian vapaamielistä" linjaa kohtaan on ollut viime aikoina "tuttua Hannun puhetta".

- Olen kokenut Hannulla olevan sellainen tendenssi päällä, että hänen elämässään nämä tietyt kristilliset arvot ovat korostuneet lisääntyvästi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 01.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.