Mainos

Tutkija: Ukraina voi luisua sisällissotaan

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith arvioi, että yhteenotot hallituksen joukkojen ja Venäjä-mielisten aktivistien Itä-Ukrainassa välillä voivat kärjistää tilanteen sisällissodaksi asti.

– Venäjällä on valmius käyttää sotilaallista voimaa, Smith sanoo.

Smithin mukaan Venäjä näyttää nyt luovan epävakautta Itä-Ukrainaan, jotta se saisi vahvemman pohjan vaatimuksilleen ensi torstain neuvotteluissa Yhdysvaltojen, EU:n ja Ukrainan kanssa. Venäjä on vaatinut muun muassa, että Ukrainasta pitää luoda liittovaltio, jossa alueilla on laaja itsehallinto.

– Tilanne tehdään hankalaksi ja vaikeaksi. Näin pyritään neuvotteluissa osoittamaan, että istuva hallitus ja presidentti eivät ole legitiimejä eivätkä kykeneviä hoitamaan maan asioita.

Tähän päivään asti Ukrainan hallituksen taktiikka on ollut antaa periksi ja antaa aktivistien vallata hallintorakennuksia, Smith huomautti. Tilanne on arvaamaton, kun myös Ukraina otti sotilaalliset keinot käyttöönsä.

– Kokonaistilanne on mennyt huolestuttavampaan suuntaan. Tilanne on myös viikossa kiristynyt selvästi. Tämä osoittaa, että Venäjän taktiikka vaikuttaa toimivan. Ukrainan istuvan hallituksen ja presidentin kyky kontrolloida maata on todella heikko, Smith sanoi.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.