Hankeryhmä: Asuntolainojen korkovähennys pois 2019 mennessä

Ympäristöministeriön hankeryhmän mukaan verovähennysoikeuden poistaminen hillitsisi asuntojen hintakehitystä, kun omistusasumisen kannattavuus heikkenisi. 

Ympäristöministeriön hankeryhmä ehdottaa, että asuntolainojen korkovähennykset poistetaan asteittain vuoteen 2019 mennessä. Hankeryhmä perustelee ehdotusta sillä, että erilaisia asumismuotoja pitäisi kohdella tasapuolisesti.  

– Verovähennysoikeuden kaventaminen ja lopulta sen poistaminen vähentäisi lähtökohtaisesti asuntojen omistamisen kannattavuutta, vähentäisi omistusasuntojen kysyntää ja hillitsisi tätä kautta asuntojen hintakehitystä, hankeryhmä arvioi raportissaan.  

Ryhmän mukaan vuokra-asuntojen kysyntä lisääntyisi ja vuokramarkkinat kehittyisivät. Kansantalouden vakaus puolestaan parantuisi, koska verovähennysoikeuden poisto vähentäisi kotitalouksien halua ottaa lainaa.  

Hankeryhmä pienentäisi myös asunnon vaihtoon liittyviä kustannuksia, mikä lisäisi työvoiman liikkuvuutta. Kustannuksia tulee muun muassa varainsiirtoverosta.  

Asuinkiinteistöjen varainsiirtoveroa pitäisi pudottaa, mutta samaan aikaan ensiasunnon varainsiirtoverovapaus tulisi poistaa. Myös varainsiirtoveroa koskevien muutosten syynä olisi eri asumismuotojen tasapuolinen kohtelu.  

Hankeryhmän mukaan ensiasuntojen hankintaa tulisi edelleen tukea ASP-järjestelmällä.  

Lue myös:

    Uusimmat