Mainos

Hania vaatii Israelia lopettamaan hyökkäykset

Hiljaisuudessa pysytellyt pääministeri vaatii Israelia lopettamaan hyökkäykset, jos se mielii siepatun sotilaan vapautetuksi.

Israel kiristi perjantaina otettaan Gazasta ja Hamasin johtamasta palestiinalaishallituksesta. Perjantain vastaisena yönä Israel teki Gazaan mittavan sarjan ilmaiskuja sytyttäen palestiinalaisten sisäministeriön tuleen ja surmasi myöhemmin yhden palestiinalaistaistelijan. Päivällä Israelin ilmavoimat iski palestiinalaisautoon Gazan kaistan pohjoisosassa, jolloin kolme palestiinalaista haavoittui.

Lisäksi Israel peruutti yhdeltä Hamasin ministeriltä ja kolmelta kansanedustajalta Jerusalemin asukkaan oikeudet, mikä raivasi käytännössä tietä näiden karkottamiselle.

YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä ryhtyä käsittelemään Israelin hyökkäystä Gazan kaistalle myöhään perjantaina. Istuntoa olivat pyytäneet koolle arabimaat.

Hiljaisuudessa koko Israelin hyökkäyksen ajan pysytellyt palestiinalaisten pääministeri Ismail Hania astui perjantaina parrasvaloihin vaatien Israelia lopettamaan hyökkäyksen, mikäli se mielii saada vapautettua sunnuntaina siepatun israelilaissotilaan.

-Teemme töitä kriisin päättämiseksi, mutta hyökkäyksen on pysähdyttävä ja saarto lopetettava, Hania sanoi.

Hän vakuutti kuitenkin, että Hamasin hallinto ei romahda Israelin hyökkäyskampanjan alle.

-Kansamme on kärsivällinen. Israel voi pidättää johtajia ja surmata heitä, mutta meidän lippumme ei putoa, Hania sanoi.

Hanian puheista oli tulkittavissa, että toivottua palestiinalaishallinnon yhtenäistymistä ei ole toistaiseksi odotettavissa. Hän sanoi, ettei hänen mielestään palestiinalaisalueilla pidä järjestää itsenäisyyskansanäänestystä, jota presidentti Mahmud Abbas on ajanut. Hanian mukaan suurten palestiinalaisjärjestöjen alkuviikolla solmima sopimus riittää.

Järjestöt huolissaan palestiinalaisista

Pitkään aikaan kitkerimmäksi yltynyt kriisi saa jatkuvasti uusia käänteitä. Palestiinalainen ääriryhmä Al Aksan marttyyrien prikaatit ilmoitti perjantaina siepanneensa toisen israelilaissotilaan Länsirannalla, mutta sanoi myöhemmin, ettei tieto pidä paikkaansa.

Ryhmä on aiemminkin kertonut siepanneensa israelilaisia, mutta ainakin osa ilmoituksista on ollut perättömiä.

YK ja Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) ilmaisivat huolensa Israelin saarron vaikutuksista Gazassa.

-On välttämätöntä, että Israel sallii rajanylityspisteiden avaamisen, jotta ruoka-apukuljetuksia voidaan jälleen viedä Gazaan, YK:n ruokaohjelma WFP:n tiedottaja sanoi. WFP:n mukaan moni palestiinalaisperhe sinnittelee jo nyt yhdellä aterialla per päivä.

Järjestöt ilmaisivat myös huolensa siitä, että Israelin ilmaiskut ovat vahingoittaneet Gazan vesihuoltojärjestelmää ja tuhonneet yhden suuren sähkömuuntajan.

Israel ilmoitti myöhemmin perjantaina, että se aikoo avata Karnin rajanylityspisteen ensi viikolla.

Israelin toimet ovat herättäneet huolta myös kansalaisjärjestöjen keskuudessa. Sekä useassa Egyptin kaupungissa että Turkin Istanbulissa osoitettiin mieltä Israelin hyökkäyspolitiikkaa vastaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.