Mainos

Handsfreen käyttö romahtanut

Matkapuhelimen handsfree -laitteen käyttö on romahtanut, selviää Liikenneturvan vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta. Asiasta uutisoi Turun Sanomat.

Tutkimuksen mukaan vain noin neljännes kuljettajista käyttää laitetta aina ajaessaan. Luku oli yli 60 prosenttia, kun matkapuhelimen käytön kuljettajalta kieltävä laki 2003 tuli voimaan.

– Kun kaikki muutkin puhuvat ilman hands freetä, kynnys pois jättämiseen madaltuu, sanoo liikenneturvan koulutuspäällikkö Antero Lammi.

Heti lain voimaantulon jälkeen 43 prosenttia kuljettajista ilmoitti, ettei käytä lainkaan puhelinta ajaessaan. Nyt vain 16 prosenttia ilmoittaa pysäyttävänsä autonsa puhelun ajaksi. Vain 44 prosenttia kuljettajista omistaa handsfree -laitteen. Vuonna 2003 vastaava luku oli 52.

Eniten autossa puhutaan edelleen lyhyitä, enintään viisi minuuttia kestäviä puheluita. Lyhyiden puheluiden osuus on kuitenkin vuodesta toiseen vähentynyt ja pidempien lisääntynyt.

Lammin mukaan kuljettajien kielteinen suhde hands freen käyttöön johtuu ennen kaikkea siitä, että laitteita on hankala käyttää.

– Suurimmalla osalla kuljettajista on piuhallinen laite, jonka johto sotkeentuu helposti esimerkiksi vaihdekeppiin. Akkukäyttöisissä langattomissa laitteissa taas on ongelmia akun keston kanssa.

Lammi sanoo, että uusimmat bluetooth-tekniikkaa käyttävät laitteet ovat riittävän helppokäyttöisiä. Niiden haittana on kuitenkin korkea hinta: kun johdollisen nappikuulokkeen saa parilla kympillä, bluetooth-versio maksaa yli sata euroa.

Poliisi kirjoitti viime vuonna matkapuhelimeen ajon aikana puhuneille 6 400 rikesakkoa. Määrä oli kasvanut edellisvuodesta lähes neljänneksen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.