Mainos

Hanasaaren A-voimala sai purkutuomion

Purkamista vastaan olleiden mielestä käytöstä poistettu voimala voisi Kaapelitehtaan tavoin tarjota tiloja yhdistyksille ja yrityksille. Purkutuomion kannattajat sanovat, että uuden rakentaminen tulisi halvemmaksi kuin vanhan kunnostaminen.

Helsingin kaupunginvaltuusto vahvisti tänään Hanasaaren A-voimalaitoksen purkutuomion usean äänestyksen jälkeen. Ratkaisevassa äänestyksessä kaatui Kimmo Helistön tekemä purkusuunnitelman hylkäysehdotus äänin 68-12. Purkusuunnitelmaa vastaan äänestivät lähinnä vihreät ja vasemmiston ehdokkaat.

Hankkeeseen sisältyy myös nykyisen kivihiilen avovarastoalueen vapauttaminen muuhun käyttöön, ja sen on arvioitu maksavan 127 miljoonaa euroa.

Osa Helsingin poliitikoista ja muutamat kansalaisjärjestöt ovat viime aikoina näkyvästi vastustaneet voimalan purkamista. Vastustajien mielestä käytöstä poistettu voimala voisi Kaapelitehtaan tapaan tarjota tiloja esimerkiksi yrityksille, yhdistyksille ja harrastustoimintaan.

Purkupäätöksen kannattajien mukaan voimalan kunnostaminen muuhun käyttöön maksaisi todennäköisesti enemmän kuin vastaavien uusien tilojen rakentaminen. Lisäksi voimalan tilaratkaisut soveltuvat huonosti muuhun kuin teollisuuskäyttöön. Esimerkiksi välipohjarakenteita on erittäin vähän, ja rakennuksessa kuljetaan enimmäkseen ritilätasoilla.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuonna 2003 yleiskaavan, jossa Hanasaaren A-laitoksen, viereisen hiilivaraston ja polttoainesataman alue on varattu asuntorakentamiseen. Uudemman Hanasaaren B-laitoksen pohjoispuolella on teknisen huollon aluevaraus. Hanasaaren eteläkärkeä on kaavailtu virkistysalueeksi.

Sörnäistenrannan ja Hermanninrannan osayleiskaavaluonnoksessa esitetään A-voimalaitoksen alueelle sekä kerrostalovaltaista asuinaluevarausta että myös palvelujen ja hallinnon aluetta, joka samalla on vaihtoehtoisesti asuntoaluevaraus. Hiili- ja öljylaivojen purkuun on osoitettu oma varaus.

Hanasaaren uuden B-voimalan maaperästä löytyi syksyllä suuria määriä syanidia, joka oli peräisin Suvilahdessa toimineesta kaasulaitoksesta. A-voimalan alueen maaperä on määrä tutkia perusteellisesti ennen kuin se otetaan muuhun käyttöön.

Valtuuston kokous oli tämän vuoden viimeinen, ja samalla nykyinen valtuusto saavutti kautensa puolimatkan. Seuraavan kerran valtuusto kokoontuu tammikuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.