Hampaiden reikiintyminen lisääntynyt

Hampaiden reikiintyminen näyttää olevan taas lisääntymässä. Esimerkiksi ylioppilaiden terveydenhuollon tutkimuksissa parikymppisten opiskelijoiden suusta löytyy yhä enemmän hoitoa vaativia hampaita. Myös Oulussa on todettu, että lasten poskihampaat reikiintyvät aiempaa nopeammin.

Ylihammaslääkäri Annukka Vuorinen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön Tampereen terveysasemalta ei syyttäisi hampaiden lisääntyvästä reikiintymisestä hammashuollon säästötoimia, vaan pikemminkin jatkuvaa karamellien napostelua ja virvokkeiden juomista. Vuorisen mukaan karkkipäivä oli 1970-luvun hittituote, joka oli hyvänä tukena, kun suomalaisille alle 12-vuotiaille lapsille saatiin maailman terveimmät hampaat. Nykyisin karkkikauppoja on sen sijaan lähes joka korttelissa ja elokuvateattereissa rapisevat karkkipussit tunnussävelmästä lopputekstiin. Pienet pojat napostelevat kaikkea mahdollista koko parituntisen jääkiekko-ottelun ajan.

Vaikka hammaskiille on elimistön kovinta kudosta, sekin liukenee ja pehmenee, kun suun pH laskee alle 5,5:n, muistuttaa Vuorinen.

Tuoremehut, kevytjuomat ja nykyään muodissa olevat maustetut, sokerittomat vedetkin ovat happamia. Niiden pH voi olla jopa alle kolme.

Myös jokaisen omasta vastuusta omien hampaidensa hoidossa muistutettiin torstaista lauantaihin jatkuneessa Hammaslääketiede 2002 -tapahtumassa, jossa oli koolla yli 5000 alan ammattilaista. Tapahtuman yhteydessä täydennyskoulutukseen ja tutkimuksen tukemiseen erikoistunut Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia juhli 110-vuotisjuhlaansa.

Hammastahnoissa ympäristömyrkkyä

Professori Jorma Tenovuo Turun yliopistosta muistuttaa moniin hammastahoihin lisätyn ympäristömyrkyn, triklosaanin haitoista. Triklosaani on kloorifenoliyhdiste ja sitä lisätään estämään ientulehdusta. Sitä se Tenovuon mukaan kiistatta estääkin, mutta sen laaja käyttö on hänen mielestään kuitenkin ongelmallista.

Suuri osa aineesta huuhtoutuu viemäriveteen ja vesistöihin. Siellä se kertyy kaloihin ja muihin vesieliöihin, jopa tappavina pitoisuuksina. Triklosaanin on epäilty lisäävän myös antibioottiresistenssiä.

Antibakteerista triklosaania käytetään hammastahnan lisäksi myös mm. saippuoissa, deodoranteissa, urheilusukissa ja sukkahousuissa. Sillä ei ole todettu olevan haitallisia vaikutuksia ihmiselimistöön, mutta toisaalta sen kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta, sanoo Tenovuo.

Kemiallisesti triklosaani muistuttaa dioksiinia. Tenovuon mielestä tärkein suunhoitotuote on edelleen fluorihammastahna, joka päivittäin hampaita harjattaessa ehkäisee kariesta ja poistaa plakkia.

Useimmille ihmiselle suun infektiotautien torjumiseen riittää hampaiden huolellinen harjaus kahdesti päivässä. Ksylitoli tehostaa fluorin vaikutusta karieksen ehkäisyssä, jos tahnan ksylitolipitoisuus on noin 10 painoprosenttia. Tahnojen ksylitolipitoisuutta ei kuitenkaan pakkauksissa ilmoiteta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat