Hampaani lohkesi, mitä teen? Näin soten valinnanvapaus toimii

Ohessa kolme esimerkkiä soten valinnanvapaudesta, jotka antavat osviittaa kuinka soten valinnanvapaus toimii käytännössä. 

1. Lapsellani on kuumetta ja kova korvakipu illalla. Miten toimin?

– Teet sote-keskuksen nettisivulla hoidon tarpeen arvioinnin.

– Saat digitaalisen palvelun kautta kotihoito-ohjeet.

– Voit hakeutua myös sote-keskukseen. Olet valinnut lapsesi puolesta tuottajan, jolla on iltavastaanottoja.

– Jos kiireellisen hoidon kriteerit täyttyvät, voit hakeutua myös suoraan päivystykseen.

2. Olen 40-vuotias ja hampaani on lohjennut. Kävin viimeksi kunnan hammashoitolassa kaksi vuotta sitten. Miten toimin nyt?

– Maakunta on tiedottanut sinulle marraskuussa 2018 mahdollisuudesta valita hammashoitola. Jos olet silloin tehnyt valintasi ja kirjautunut asiakkaaksi netissä, voit ottaa suoraan yhteyttä valitsemaasi hammashoitolaan.

– Jos et ole vielä valinnut hammashoitolaasi, voit katsoa eri vaihtoehdot valtakunnallisesta nettipalvelusta. Osa hammashoitoloista on maakunnan omistamia ja osa yksityisiä. Voit listautua haluamasi hammashoitolan asiakkaaksi netissä. Sitoudut asiakkaaksi vähintään vuodeksi.

– Ota yhteyttä valitsemasi hammashoitolan ajanvaraukseen ja sovi aika.

3. Olen 72-vuotias mies ja asun maaseudulla. Minun on reuman takia vaikea liikkua. Saan vaimoltani apua, mutta hän vaikuttaa uupuneelta. Mitä kannattaa tehdä?

– Ota ensin yhteyttä sote-keskukseesi. Sote-keskus lähettää sinut maakunnan liikelaitokseen. Palvelutarpeesi arvioidaan ja kanssasi laaditaan asiakassuunnitelma.

– Asiakassuunnitelman perusteella sinulle myönnetään henkilökohtainen budjetti. Voit valita itsellesi parhaiten sopivia palveluita ja niiden tuottajia, esimerkiksi kotipalveluita. Vanhuspalveluiden asiantuntija auttaa henkilökohtaisen budjetin suunnittelussa ja käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat