Mainos

Haminassa satamalakko

Työt pysähtyivät Haminan satamassa perjantaina klo 6.00 vuorokaudeksi. Työntekijöiden mukaan kyseessä on toimintapäivä ja työnantajan mukaan laiton työnseisaus.

Työnseisauksessa on mukana 500 ahtaajaa. Satamassa odottaa töiden alkamista viisi laivaa ja satoja junanvaunuja. Jos työt alkavat lauantaiaamuna normaalisti, muutamien laivojen lastaukseen panostetaan. Joku niistä voi lähteä vajaalla lastilla tai jäädä odottamaan maanantaihin. Yksikään laivoista ei ole tilannut sunnuntaityötä.

Neuvottelut liittotasolla

Työnseisauksen taustalla ovat erimielisyydet työehtosopimuksen tulkinnoista. Työnseisauksesta ei neuvotella tänään. Ahtausta hoitavan Steveco Oy:n Haminan yksikön johtajan Risto Näpin mukaan kysymyksessä ovat vain pienet erimielisyydet työehtosopimuksen tulkinnoista, jotka eivät koske suurta joukkoa. Samoin Haminan ahtaustyöntekijöiden puheenjohtajan Raimo Holopaisen ja pääluottamusmies Erkki Nokkasen mukaan kyseessä ovat erimielisyydet työehtosopimusten tulkinnoista.

Toimintapäivällä halutaan kehittää Stevecon henkilöstöpolitiikkaa ja lopettaa työntekijöiden mielestä työehtosopimuksen mielivaltainen toteuttaminen. Myös tulehtuneiden henkilösuhteiden sanotaan hiertävän.

Työnseisauksesta ei neuvotella paikallistasolla. Neuvottelut tullaan käymään Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliiton ja Suomen Lastauttajain liiton kesken. Lastauttajain liiton toimitusjohtaja Harri Tuulensuu sanoo työnseisauksen olevan laiton ja se viedään työtuomioistuimeen.

AKT:n sihteerin Juhani Koivusen mukaan työnseisauksen syynä ovat useista asioista pitkän ajan kuluessa tulehtuneet henkilösuhteet. Yhtenä syynä ovat työntekijöiden mielestä myös työehtosopimuksen ohi tehdyt henkilökohtaiset työsopimukset. Haminan satamassa oli edellisen kerran työnseisaus kolme ja puoli vuotta sitten.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.