Mainos

Haminan satamassa ei myrkkyä suoja-alueen ulkopuolella

Haminan satamassa mereen päässyt myrkky on jäänyt sataman lähettyville. Myrkkyvaaran vuoksi satamaan perustettiin toissa päivänä parin kilometrin levyinen suoja-alue. Ympäristöviranomaiset mukaan suoja-alueella tulee välttää uimista ja muuta vesikontaktia. Suoja-alueen reunoilta otetuissa näytteissä myrkkyä ei ole havaittu.

Näytteet otettiin eilen. Varoalueen reuna on Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen tarkastajan Mauri Tanin mukaan haitaton ja sopii virkistyskäyttöön.
-Nykyinen tilanne pidetään kuitenkin voimassa maanantaihin saakka, kunnes tarkemmat tutkimukset valmistuvat, sanoi Tani tänään.
-Näin siitäkin huolimatta, ettei neonolia tai sen muunnosta nonyylifenolia suoja-alueen reunoilla meressä havaittu.

Onnettomuuspaikalta laiturialueelta torstai-iltana otetuissa näytteissä sen sijaan todettiin myrkkyjä. Näytteet otettiin pian onnettomuuden jälkeen kolmesta pisteestä kahden metrin syvyydestä. Vesillä liikkuvia kehotetaankin edelleen olemaan varovaisia liikkuessaan kyseisillä vesillä.

Eilen iltapäivällä otettiin näytteitä suoja-alueen laidoilta neljästä paikasta metrin syvyydeltä. Niissä ei havaittu sen paremmin neonolia kuin sen muunnostakaan.
-Myrkky laimenee koko ajan, ja sen muuntumisaika on noin 12 vuorokautta. Tilannetta seurataan koko ajan myös viikonvaihteen ja tulevan viikon mittaan, sanoi Tani.

Haminassa pääsi mereen torstaina illansuussa yli 1000 litraa vesieliöille myrkyllistä kemikaalia Crystal Rubino -laivaa lastattaessa. Neonol-nimistä kemikaalia purkautui aluksen kannelle 1000-2000 litraa arvelujen mukaan ylitäytön seurauksena. Kemikaali on myrkyllistä vesieliöille, koska se muuttuu vedessä vesiliukoiseksi nonyylifenoliksi. Haminassa tavattiin pian onnettomuuden jälkeen kuolleita kaloja.

Ihmiseen myrkky menee ihon läpi ja vaikuttaa sisäelimiin, erityisesti maksaan. Riittävän suuren annoksen saaminen voi aiheuttaa kuoleman. Neonolia käytetään pesuaineissa rasvojen hajottamiseen vesiliukoisiksi. Koska aine liukenee veteen, sitä ei voi torjua mitenkään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.