Mainos

Haminan satama syyttää UPM:ää sopimusrikkomuksesta

Haminan sataman ja UPM:n olivat solmineet sopimuksen viideksi vuodeksi, mutta se päättyi jo kahden vuoden jälkeen. UPM:n mukaan se on menetellyt jutussa asianmukaisesti.

Haminan satama syyttää metsäyhtiö UPM:ää sopimusrikkomuksesta. Yhtiön meriliikennetoimintoja ollaan siirtämässä Kotkaan kesken sopimuskauden. Neuvottelut yhteistyön päättämisestä eivät ole päässeet alkuun, sillä virallinen ilmoitus sopimuksen purkaantumisesta puuttuu toistaiseksi.

Viisivuotisen sopimuskauden toinen vuosi oli lopuillaan, kun satamaoperaattori Steveco ilmoitti joulukuun lopulla keskittävänsä kaikki toimintonsa Kotkan satamaan. UPM omistaa yli kolmanneksen Stevecosta.

Haminassa noin 300 ihmistä työllistäneen Stevecon menetys on raju isku satamalle. Kaupungin ja sataman johto lähtivätkin tänään puolustustaistoon. Heidän mielestään Stevecon ja UPM:n kautta muodostunut kuva on yksipuolinen.

Haminan Satama Oy:n toimitusjohtajan Seppo Herralan mielestä todellisia syitä pitää hakea Stevecon huonosta kannattavuudesta.

- UPM:n liikenteen kasvu on ollut kahdessa vuodessa Haminassa yli 15 prosenttia. Täytyy ihmetellä, miksi Stevecon johto ei ole pystynyt parantamaan Haminan yksikkönsä kannattavuutta, Herrala totesi.

UPM ilmoitti, että kannattavalta toiminnalta Haminassa putosi pohja, koska kaupungin omistama HMT-tytäryhtiö käyttää alueella määräysvaltaansa.

Herralan mukaan julkisuuteen on haluttu antaa tällainen kuva.

- Ymmärtäisimme syyn, jos emme olisi tehneet siten, kuten UPM edellyttää, Herrala sanoi.

Satama vastaa kilpailuun

UPM:n logistiikkajohtaja Jussi Sarvikas sanoo, että yhtiö on menetellyt asianmukaisesti. Hän katsoi, että neuvottelut Haminan kaupungin kanssa ovat olleet selkeitä. Eilen kaupunginhallituksen tavannut Sarvikas ei halunnut kommentoida sataman johdon lausuntoja.

Haminan satama ja kaupunki luottavat jatkossakin oman satamansa suotuisiin näkymiin. Kaupunki haluaa myös kehittää satamaliiketoimintaa itsenäisesti.

Haminan sataman tälle vuosikymmenelle suunnitellut sadan miljoonan euron investoinnit aiotaan toteuttaa. Stevecon menetys on satamalle kova isku, mutta Haminan kaupungin budjettia se ei aja kuilun partaalle.

Tänään tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Haminan sataman kanssa käynnistyvästä yhteistyöstä ovat kiinnostuneet useat yritykset.

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen torjui Kotkan satamajohtaja Kimmo Naskin tekemän esityksen satamien yhdistämisestä.

- Miten kilpailutilanteessa vastataan kilpailuun tekemällä monopoli, Muhonen kysyi. Hänen mielestään kotkalaisten laskelmat syntyvistä säästöistä ovat tarkoitushakuisia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.