Mainos

Hamid Karzaista Afganistanin presidentti

Afganistanin väliaikaishallinon johtaja Hamid Karzai on valittu maan uudeksi presidentiksi. Karzai sai kaksi kolmasosaa Afganistanin yleiskokouksen loya jirgan äänistä.

Afganistanin yleiskokous eli loya jirga on valinnut väliaikaishallinnon johtajan Hamid Karzain maan presidentiksi, kertoi valtion televisio. Karzai voitti kilpailijansa kahden kolmasosan kannatuksella. Karzain valintaa pidettiin etukäteen varmana, vaikka ehdokkaina olivat myös naisedustaja Masoodeh Jalal ja hallituksen virkamies Mahfouz Nedaei.

Afganistanin suurimpaan etniseen ryhmään kuuluva Karzai on saanut laajaa kannatusta eri poliittisista ryhmittymistä ja voimakkailta heimopäälliköiltä. Osa afganistanilaista pysyy kuitenkin entisen kuninkaan Mohammad Zahir Shahin takana, vaikka tämä on ilmoittanut tukevansa Karzaita. Etelä-Afganistanissa järjestettiin keskiviikkona mielenosoituksia, joissa vaadittiin Zahir Shahin nimittämistä presidentiksi, silminnäkijät kertoivat. Heidän mukaansa sadat Zahir Shahin kannattajat osoittivat mieltään Spin Boldakin kaupungissa.

Afganistanin eri ryhmiä ja heimoja edustavan yleiskokouksen oli määrä valita presidentti jo eilen, mutta istunto venyi yömyöhään ja äänestys siirtyi tälle päivälle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.