Hämeessä törmättiin taas amebalauttaan

Hämeen sinileväseurannassa on jo toisen kerran törmätty harvinaiseen ilmiöön, pinnalle nousseisiin ameboihin. Ameban kestomuotoja löydettiin nyt Vanajaveden Miemalanselältä, sinilevälautan joukosta. Äskettäin Orimattilan Virenojalta tavattiin harmaanruskea amebalautta, joka oli kymmenkunta metriä pitkä ja pari metriä leveä.

Hydrobiologi Liisa Lepistö Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että ensimmäinen havainto amebalautasta tehtiin vasta viime vuonna Pirkanmaalla, vaikka ympäristöhallinto on kirjannut vesihavaintoja jo liki 40 vuotta.
-Meiltä ei löytynyt henkilöä, joka olisi osannut tulkita mikroskoopissa näkyneet pallukat. Tunnistuksen teki turkulainen tutkija, joka on perehtynyt alkueläimiin. Amebat elävät normaalisti järven pohjassa, mutta voivat epäsuotuisissa oloissa suojautua koteloitumalla kesto- eli kystamuotoon. Hämeen ympäristökeskuksen biologi Petri Horppila kummastelee, mistä ameboita tulee niin valtavia määriä ja miten ne pystyvät nousemaan pintaan.

-Haluaisin vielä varmistua siitä, että kyseessä todella ovat amebat. Kukaan ei tunnu tietävän mitään. Massaesiintymistä ei löydy tietoja kansainvälisistäkään lähteistä. Petri Horppila ja Liisa Lepistö ovat ounastelleet, että amebat saattavat nousta pintaan vapaamatkustajina, hapettomasta pohjasta nousevien kaasukuplien mukana.

Hydrobiologi Lepistö epäilee, että ilmiö on monen seikan yhteensattuma: Meillä on ollut peräkkäin kaksi poikkeuksellisen lämmintä kesää. Vedet ovat lämpimiä ja ravinteikkaita ja toisaalta niin matalalla, että pohjaelämä pääsee esiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat