Hämeenlinnan asuntomessujen anti puntarissa

Kuluneen kesän asuntomessut olivat menestys vaihtelevista säistä huolimatta. Kun messuilla oli muutaman vuoden tauon jälkeen esillä myös talopakettivalmistajien mallistoa, kaikille kävijöille oli varmasti jotain mielenkiintoista nähtävää. Joka Kodin Asuntomarkkinat pyysi kommentteja kolmelta yhteistyökumppanilta, jotka tulevat syksyn aikana katsojille entistä tutummiksi − näyttelijä Tiina Lymiltä, suunnittelija Risto-Matti Ratialta ja muusikko Sipe Santapukilta.

"Alue on mielestäni erittäin onnistunut", Ratia arvioi. "Siellä kulkeminen on kivaa, sillä kokonaisuus raittimaisine katuineen on oikein onnistunut." Talot on tuotu aivan kadun reunaan tarkoituksena herättää vaikutelma perinteisestä hämäläisestä kylänraitista. Toisaalta silloin on tietysti helppo saada aikaan myös suojaisa sisäpiha − ovathan tontitkin totuttua suurempia, sillä kaikkien pinta-ala on yli 1000 m2.

Oman talonsa Ratia päätti suunnitella esimerkki-itselleen: "Asiakkaani oli Risto-Matti Ratia, jolla on kaksi lasta. Siitä lähtökohdasta on niin paljon helpompi vastata asiakkaan kysymyksiin... Keppihevoseni on talon sisääntulo. Sehän on talon käyntikortti ja kertoo heti paljon asukkaistaan. Poistin tästä kokonaisen työhuoneen ja sain sillä tavalla aikaan suuren, avaran sisääntulon nykyään on kovin usein sellainen tunne, että astutaan ahtaaseen vaatekomeroon!"

Syksyn aikana tulemme seuraamaan, kuinka Ratian suunnittelemaan talomallistoon kuuluva omakotitalo rakennetaan.

Tiina Lymi ihastui Villa Allan yllättäviin sisätiloihin. "Koskaan ei tiennyt, mitä kulman takaa ilmestyy. Talossa on jotain saaristohenkistä, työtila oli tosi hieno ja se musta sauna... aivan kuin savusauna vanhoissa valokuvissa. Talo on sympaattinen, ihmisen kokoinen, eikä siellä ole mitään ahdasta tai kolkkoa."

Toisaalta Lymiä viehättää myös funkis ja moderni tapa rakentaa. Ei siis ihme, että puhdaslinjainen Evelina herätti hänessä vastakaikua: "Todella ehjä kokonaisuus. Ultramoderni sisältä, ratkaisut erittäin linjakkaita ja tyylikkäitä, mutta samalla viihtyisiä. Kaiken kruunaa valtava terassi!"

Pähkinä-paritalo oli niin ikään hauska. "Ensimmäiseksi viehätti todella kaunis ulkopinta tummine rimoituksineen. Vähän uimakoppimeininki!" Sisältä talo oli Lymin mielestä rauhallinen ja harmoninen − siellä ei ollut mitään liian suurta, vaan se oli sopivasti pröystäilemätön ja ihmisen kokoinen. Lisäplussaa tuli siitä, että paritalon puolikkaat olivat sopivasti erinäköisiä. "Tosi hyvä pihasauna!"

"Rakennusprojektin lähtökohta on se, että talo tehdään tontin mukaan eikä päinvastoin", painottaa Sipe Santapukki. "Mielestäni rakentamisessa on tärkeintä ekologisuus ja talon sopeuttaminen ympäristöön. Toisaalta itseäni viehättää myös käsityöläisyyden leima − kun tehdään jotain, tehdään kunnolla."

Hyvää käsityötä Santapukki löysi esimerkiksi Kotipesä-talosta. "Nuo kattorakennelmat ovat periaatteessa yksinkertaisia juttuja, mutta kun käytetään vähän eri materiaaleja ja värejä niin saadaan aikaan näyttävää jälkeä." Sama toistui saunaosastossa, jonka katossa on käytetty erilaisten puumateriaalien lisäksi jokikiveä.

Keittiön merkitystä ei Santapukinkaan mielestä voi liikaa korostaa. Villa Lumme tarjosi oivan esimerkin keittiöstä, joka liittyy luontevasti talon muihin tiloihin ja toimintoihin. "Tässä on keittiö, ruokailutila, viihtyisä olohuone ja jopa makuuhuone ikään kuin samassa tilassa. Niitä yhdistää upea, yksilöllinen, käsityönä tehty takka. Paljon avaria tiloja, jotka yhdistyvät toisiinsa ja lisäävät asumisen viihtyisyyttä, sosiaalisuutta ja yhteisöllisyyttä."

Suomessa ulkotilat ovat aina haasteellisia. "Itse pidän laajoista, isoista terassirakennelmista ja tässä sellainen on toteutettu tyylillä", Santapukki sanoo osoittaen Villa Helmi -talon sisäpihaa. "Tuossa on osittain katettua aluetta, joka toimii myös talvikäytössä. Kesällä puolestaan koko takapiha on asukkaiden käytettävissä. Yksi mukava yksityiskohta on myös se, että kun ajaa auton talliin, on jo valmiiksi pihalla." Talon isot lasiseinät yhdistävät olohuoneen terassiin ja siten ulkotilat muuttuvat osaksi sisätilaa. "Pisteenä iin päällä on makuuhuoneen ikkunaerkkeri, joka on peräisin suoraan Alvar Aallon Villa Maireasta. Hieno osoitus ideoiden kierrätyksestä − sillä tavallahan ne klassikot syntyvät!"

Poikkeuksellisuudessaan aivan loistava yksityiskohta oli erääseen pientaloon sijoitettu hissi. Tällä tavalla tulee otetuksi huomioon niin talon kuin asukkaidenkin elinkaari. Kun hissi toteutetaan jo rakennusvaiheessa, se ei edes vie paljoa tilaa: tässä kohteessa hissi ottaa joka kerroksesta vain 170 x 170 cm tilan.

Eräästä kylpyhuoneesta löytyi oivallinen uutuus: seinän viereen asennettava lattiakaivo. Se mahdollistaa kaadon tekemisen tasaisena koko lattiaan, jolloin voidaan käyttää isoakin laattaa − normaalistihan lattiassa ei ole juuri pystynyt käyttämään juuri 10 x 10 cm suurempaa laattaa. Halutessaan kaivon voi sijoittaa myös lattian keskiosaan.

GSP-talossa oli yhdistetty mielenkiintoisesti kiveä, puuta ja lasia. Puolet julkisivuista on rapattu, puolet verhoiltu puulla. Teemat toistuvat sisällä − lattioissa on laattaa ja seiniä on rapattu. Taidokas puun käyttö katoissa ja keittiössä pehmentää vaikutelmaa. Ikkunat ovat todella suuria ja niitä on käytetty myös sisäseinissä lisäämään avaruuden tuntua. Talon tilat on jaettu selkeästi julkiseen ja yksityiseen puoleen.

(JKA 31.8.2007)

Lue myös:

    Uusimmat