Mainos

Hämeenkyrön maisemille hoitosuunnitelma

Kansallisesti arvokkaat Hämeenkyrön maisemat ovat saaneet hoitosuunnitelman. Paikallisten asukkaiden ja viranomaisten yhteistyönä toteuttama pilottihanke antaa jatkossa suuntaa koko maan kansallismaisemien hoidolle ja kehittämiselle. Hämeenkyrön lisäksi on Suomessa 26 kansallismaisemaksi nimettyä aluetta.

Hämeenkyrön kunnasta noin 10 000 hehtaaria on nimetty kansallismaisemaksi. Siellä on viljelty maata paikoittain jopa vuosituhansien ajan ja alueeseen liittyy paljon suomalaista kulttuurihistoriaa. Nyt tätä kulttuurimaisemaa aletaan suunnitelmallisesti hoitaa.

Hämeenkyrön mahdollisuudet ovat juuri maiseman hyödyntämisessä ja sitä onkin pohdittu useissa kylätilaisuuksissa asukkaiden ja asiantuntijoiden voimin. Paperille on jo nyt kirjattu yli 40 maisemaan, rakennettuun ympäristöön sekä elinkeinojen kehittämiseen liittyvää hanketta.

Hoitosuunnitelma kokoaa hankkeet toimiviksi ideoiksi ja vie niitä eteenpäin muun muassa etsimällä oikeita rahoituskanavia aina EU:ta myöten. Tositoimiin on jo päästy Jumesniemen kylässä, missä aletaan työstää koulun lisärakennuksesta toimivaa kyläsalia.

Lähes miljoonan markan projektiin ei olisi uskallettu lähteä ilman hoitosuunnitelman apua.
- Tuskin meillä ihan niin paljon rohkeutta, talkoohenkeä ja varallisuuttakaan olisi ollut tällaisen hankkeen toteuttamiseen, toteaa maanviljelijä Olli Laitilakin.

Hämeenkyrön maisemanhoitohanke näyttää jatkossa suuntaa maamme muidenkin kansallismaisemien hoidolle.
(MTV3/Satu Laakso)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.