Mainos

Hamasin voitosta laajoja levottomuuksia

Äärijärjestö Hamasin vaalivoitto palestiinalaisten parlamenttivaaleissa on nostattanut rajuja levottomuuksia Länsirannalla ja Gazassa.

Palestiinalaisen Hamas-äärijärjestön johtaja on tänään esiintynyt maltillisena luvaten yhteistyötä länsimaiden kanssa. Syyriassa maanpaossa elävä Khalid Mashaal totesi myös, että vaikka järjestö ei tunnustakaan Israelin valtiota, se pystyy silti tunnustamaan nykyhetken realiteetit Lähi-idässä.

Keskiviikkona parlamenttivaalit voittanut Hamas aloittaa Mashaalin mukaan sisäiset uudistukset ja on avoin yhteistyölle useiden tahojen kanssa.

- Me teemme uudistuksia niin nopeasti kuin mahdollista. Me käymme neuvonpitoa arabi- ja muslimimaiden, mutta myös Euroopan ja kansainvälisen yhteisön kanssa, hän sanoi Damaskoksessa pitämässään lehdistötilaisuudessa. - Me olemme valmiita yhteistyöhön Euroopan kanssa ja myös Yhdysvaltain kanssa, jos he sitä haluavat.

Mashaal vakuutti, että Hamas kunnioittaa palestiinalaisen itsehallinnon Israelin kanssa tekemiä sitoumuksia, jos ne ovat palestiinalaisten etujen mukaisia.

- Me kunnioitamme palestiinalaisten tekemiä sitoumuksia edellyttäen että ne palvelevat kansaamme, hän sanaili. - Emme hyväksy Israelin miehitystä, mutta olemme realistisia ja tiedämme, että asiat edistyvät asteittain. Miehityksen vastustaminen ei tarkoita, että pyyhimme hetkessä pois Israelin.

Oma armeija

Hamas-johtaja sanoi Hamasin haluavan perustaa palestiinalaisille oman armeijan, johon voisivat liittyä useat palestiinalaiset aseelliset ryhmät mukaan lukien Hamasin aseellinen siipi.

- Me haluamme muodostaa armeijan kuten kaikki muutkin maat, armeijan joka puolustaa kansaamme hyökkäyksiltä, hän sanoi.

Hänen mukaansa perustettava armeija ei voisi sallia, että Israel kykenisi turvallisuutensa nimissä sanelemaan puolustusvoimien toimintarajat.

Mashaal vaati myös palestiinalaispakolaisille oikeutta palata kotiseuduilleen. Hän uskoi myös Hamasin maanpaossa asuvien johtajien pystyvän palaamaan palestiinalaisalueille "oikean ajan koittaessa".

Kansa kaduilla

Pettyneet Fatahin kannattajat jatkoivat päivän mittaan mielenosoituksia ja vaativat puoluejohtajien eroa vaaleissa koetun karvaan tappion jälkeen.

Fatahin kannattajat ja joukko palestiinalaispoliiseja valtasivat tänään palestiinalaisten parlamenttirakennuksia Ramallahissa ja Gazan kaupungissa ja ammuskelivat ilmaan, kertoivat silminnäkijät.

Ramallahissa aseistautuneet miehet kiipesivät parlamenttitalon katolle vaatien johtajiensa eroa. Mielenosoittajien joukossa oli myös edustajia Al Aksan marttyyrien prikaatit -äärijärjestöstä, joka on irrottautunut Fatahista.

Gazassa palestiinalaisten poliisijoukot valtasivat hetkeksi parlamenttirakennuksen. He vastustivat valtauksella vallan siirtymistä vaalit voittaneelle Hamasille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.