Mainos

Hamasin hengellinen johtaja kuoli ohjusiskussa

Äärijärjestö Hamasin hengellinen johtaja on saanut surmansa Israelin armeijan ohjusiskussa. Hamas vannoo kostavansa iskun. Ahmed Yassinin hautajaissaattueeseen osallistui yli 200 000 palestiinalaista.

Hamasin hengellinen johtaja Ahmed Yassin on kuollut Israelin ilmaiskussa. Iskussa kuoli myös seitsemän muuta ihmistä.

Israelin helikopterit laukaisivat ohjuksia kohti Yassinia, kun tämä poistui moskeijasta varhain aamulla. Armeijan mukaan Yassin kuoli hänen autoaan vastaan tehdyssä iskussa. Veriteon jälkeen Israel sulki Länsirannan ja Gazan kaistan ja esti palestiinalaisilta pääsyn Israelin puolelle.

Israelin mukaan Yassin oli suoraan vastuussa kymmenistä "terroristi-iskuista".

Yassinin surma tuomittiin

Palestiinalaisten pääministeri Ahmed Kurei varoittaa, että Yassinin murha voi johtaa kaaokseen Lähi-idässä.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on tuominnut Yassinin surman. Samalla hän julisti kolmen päivän virallisen suruajan Länsirannalle ja Gazaan. Myös Britannian ulkoministeri Jack Straw on tuominnut surman.

Israelin hallituksen oppositiojohtaja Simon Peres sanoi päivällä parlamentissa, että Yassinin surma oli virhe.
Myös Egyptin, Libanonin ja Kuwaitin edustajat ovat tuominneet iskut kovin sanoin.

Yhdysvallat on kieltänyt jyrkästi osallistuneensa millään tavoin Yassinin murhaan. Valkoisen Talon mukaan Yhdysvalloilla ei ollut minkäänlaista etukäteistietoa Israelin suunnitelmista.

Euroopan Unionin mukaan teko murentaa terrorismin vastaisen taistelun laillista pohjaa.

EU:n, YK:n, Yhdysvaltain ja Venäjän edustajien on määrä kokoontua Egyptissä pohtimaan lähi-idän tilannetta vielä tämän päivän aikana. Asiasta kertoi Egyptin ulkoministeri Ahmed Maher.

Palestiinalaisjärjestöt julistivat sodan Israelille

Valtaisa joukko palestiinalaisia osallistui tänään Yassinin hautajaissaattueeseen Gazan kaupungissa. Raivostunut saattoväki vaati kostoa Israelille aamuisesta ilmaiskusta. Joukko oli paisunut yli 200 000-päiseksi, kun Yassinin arkku saapui Omarin moskeijan luo kaupungin keskustassa.

Hamasin johtajat sanoivat, että järjestö kehittää uusia keinoja pelottaakseen Israelia Yassinin surmaamisen jälkeen. Äärijärjestö Hamasin korkean johtajan Abdul Aziz al-Rantisin mukaan sota on nyt avoin, eikä israelilaisilla ole turvaa palestiinalaisalueilla.

Myös Al Aksan marttyyrien prikaatit on ilmoittanut julistavansa sodan Israelia vastaan. Ryhmän mukaan vastaisku tulee lähitunteina.

Palestiinalaisten pääneuvottelijan Saeb Erekatin mukaan Yassinin kuolema vain edistää väkivaltaa. -Tuomitsen tämän israelilaisten joukkojen halpamaisen rikoksen. Israelin hallitus on näin valinnut selkkauksen laajenemisen ja vastakkainasettelun tien, Erekat sanoi.

Länsirannalle on julistettu palestiinalaisten yleislakko, ja sekä Länsirannalla että Gazassa palestiinalaiset tulivat kaduille osoittamaan mieltään Yassinin surmannutta iskua vastaan.

Kaksi kuollut mielenosoituksessa

Israelilaiset sotilaat ovat ampuneet kaksi palestiinalaista nuorta, jotka osallistuivat Khan Younisissa järjestettyyn joukkomielenosoitukseen, kertovat palestiinalaiset sairaalalähteet.

Silminnäkijöiden mukaan mielenosoittajat tungeksivat tiesululle ja kivittivät sitä vartioivia israelilaissotilaita. Sotilaat avasivat silminnäkijöiden mukaan tulen kohti joukkoa, jossa oli suurimmaksi osaksi koululaisia.

Kymmenettuhannet osoittivat mieltä Lähi-idässä

Kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat maanantaina eri puolilla Lähi-itää järjestettyihin mielenosoitusmarsseihin.

Mielenosoituksia järjestettiin myös Pohjois-Afrikan muslimimaissa. Egyptin pääkaupungissa Kairossa marssiin osallistui arviolta 55000 opiskelijaa.

Jordaniassa suurimmat mielenosoitukset järjestettiin palestiinalaisten pakolaisleireissä. Pääkaupungissa Ammanissa vastalausemarssiin liittyi ministereitä ja kansanedustajia.

Libanonin pakolaisleireissä kaupat ja koulut sulkivat ovensa ja ihmiset lähtivät kaduille purkamaan Israelin vastaista raivoaan.

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tuhatkunta ihmistä osallistui sunnialueella Azamiyassa järjestettyyn mielenilmaukseen.

Israelin armeija täyteen hälytysvalmiuteen

Israelin armeija määrättiin tänääna korkeimpaan mahdolliseen hälytysvalmiuteen, kun äärijärjestöt vannoivat kostavansa Hamasin hengellisen johtajan Ahmed Yassinin surman.

Jännityksen kiristyminen entisestään näkyi muun muassa Jaffassa lähellä Tel Avivia. Poliisin mukaan kolme ihmistä haavoittui lievästi israelilaisessa bussissa, kun puukolla aseistautunut arabimies hyökkäsi matkustajien kimppuun.

Israelin joukot ampuivat puolestaan palestiinalaistoimittajan kuoliaaksi Nablusissa Länsirannalla, ilmoittivat sairaalalähteet.

Armeijan kerrottiin avanneen tulen myös kohti Balatan pakolaisleiriä. Armeijan mukaan sotilaat vastasivat tuleen, kun heitä kohti ammuttiin.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

(Seitsemän uutiset 22.03.2004)

Maailmalla on tuomittu laajasti Israelin tekemä palestiinalaisjohtajan salamurha. (Yhdeksän uutiset 22.03.2004)

Pyörätuolissa istunut sheikki Ahmed Yassin halvaantui jo nuoruusvuosinaan. Hän oli myös lähestulkoon sokea.
(Seitsemän uutiset 22.03.2004)

Professori Jaakko Hämeen-Anttila kommentoi iskun ajoitusta:

(Huomenta Suomi 22.03.2004)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja