Mainos

Hamas sai Abbasilta kaksi päivää harkinta-aikaa

Presidentti Mahmud Abbas on väsynyt taivuttelemaan Hamas-järjestöä tunnustamaan Israelin.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on antanut Hamas-äärijärjestön johtamalle hallitukselle kaksi päivää lisäaikaa hyväksyä julistus palestiinalaisvaltiosta. Jos Hamas tyrmää julistuksen, on edessä kansanäänestys.

Hamas on suhtautunut aiemmin kielteisesti julistukseen, sillä siinä tunnustetaan epäsuorasti Israelin valtion olemassaolo. Julistuksen ovat laatineet Israelin vankiloissa istuvat palestiinalaiset.

Abbas päätti kansanäänestyksen järjestämisestä, kun neuvottelut Hamasin kanssa kariutuivat.

- Abbas antaa 48 tunnissa määräyksen kansanäänestyksen pitämisestä, hänen edustajansa Nabil Abu Rdainah sanoi Abbasin tavattua Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n johtoa.

Jos Hamas ei hyväksy julistusta tänä aikana, ilmoittaa Abbas pian tiedotustilaisuudessa kansanäänestyksen päivämäärän. Äänestys olisi tasan 40 päivän kuluttua ilmoituksesta.

Palestiinalaiset tukevat julistusta

Mielipidemittausten mukaan suurin osa palestiinalaisista kannattaa julistusta. Siinä vaaditaan itsenäisen Palestiinan valtion luomista Israelin vuonna 1967 miehittämille alueille. Hamasin mukaan palestiinalaisille kuuluvat kaikki vuoden 1949 aseleposopimuksessa määritetyt alueet.

Lisäksi julistuksessa vaaditaan kansallisesti yhtenäistä hallitusta ja Israelin-vastaisten iskujen lopettamista.

Hamas on torjunut kansanäänestyksen sanomalla, että näin pian parlamenttivaalien jälkeen se olisi laiton.

Äänestyksen on sanottu olevan testi Hamasin hallitukselle: Jos palestiinalaiset hyväksyvät julistuksen, olisi se tavallaan epäluottamuslause nykyiselle hallitukselle. Jos he kuitenkin hylkäisivät sen, saattaisi hallitus pyytää presidenttiä astumaan sivuun.

Hamasin ei uskota muuttavan kantaansa, vaikka se onkin ilmoittanut olevansa halukas keskustelemaan. Pääministeri Ismail Hanian mukaan uusi neuvottelukierros on ainoa tapa ratkaista ongelma. Myös Abbas on sanonut voivansa neuvotella äänestyspäivään saakka.

Hamasin ja presidentin Fatah-liikkeen väliset ristiriidat ovat pahentuneet viime aikoina.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.