Mainos

Hamas: Presidentti Abbas on aloittanut sodan

Yhteenotot Fatahin ja Hamasin välillä ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun Hamas syytti Fatahia yrityksestä tappaa Hamas-pääministeri Ismail Hania eilen Gazan ja Egyptin rajalla.

Palestiinalainen Hamas-liike syyttää presidentti Mahmud Abbasia sodan aloittamisesta Hamasia vastaan. Hamasin ja Abbasin Fatah-liikkeen aktivistit kävivät päivän kuluessa tulitaisteluja niin Gazassa kuin Jordanjoen länsirannalla Ramallahissa. Useat palestiinalaisjohtajat ovat varoittaneet, että syvenevä väkivallan kierre saattaa johtaa sisällissotaan.

- Minkä sodan sinä Mahmud Abbas oletkaan aloittamassa. Ensin Jumalaa, sitten Hamasia vastaan, julisti Hamasin parlamenttiryhmän johtaja Khalil al-Hajja puhuessaan noin sadantuhannen Hamasin tukijan joukkokokouksessa Gazan kaupungissa.

Al-Hajja sanoi myös, että Hamas ei hyväksyisi ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämistä eikä myöskään kansanäänestystä vaalien pitämisestä.

Presidentti Abbasin on arveltu ilmoittavan ennenaikaisista vaaleista tai kansanäänestyksestä huomenna.

Hamasin perustamisen vuosipäivää juhlineessa tapahtumassa Gazassa esiintyi myös Hamas-pääministeri Ismail Hania. Hän puhui sovittelevammin kuin al-Hajja vedoten "kansalliseen yhtenäisyyteen" ja pyytäen "säästämään palestiinalaisten verta".

Hamasin ja Fatahin aktivistien yhteenotoissa haavoittui tänään yli 30 ihmistä. Yhden ihmisen kerrottiin kuolleen yhteenotossa Länsirannalla Ramallahissa, mutta tätä tietoa ei vahvistettu.

Sadat Hamasin tukijat olivat kokoontuneet Ramallahin keskustaan juhlimaan liikkeen perustamisen 19. vuosipäivää. Poliisi ei ollut antanut Hamasille kokoontumislupaa, ja poliisit ryhtyivät hajottamaan satojen Hamas-aktivistien joukkoa.

Poliisit ovat presidentti Abbasin alaisia, ja valtaosa heistä kuuluu Fatahiin.

Palestiinalaisten pääministeri Ismail Hania

Hamas: Abbasin kaarti yritti tappaa Hanian

Yhteenotot Fatahin ja Hamasin välillä ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun Hamas syytti Fatahia yrityksestä tappaa pääministeri Hania eilen Gazan ja Egyptin rajalla.

Yksi Hanian henkivartijoista kuoli, kun Hanian autosaattuetta tulitettiin Rafahin raja-asemalla. Toinen henkivartija sekä pääministerin poika ja poliittinen avustajat haavoittuivat tulituksessa.

Hamas syyttää hyökkäyksestä presidentti Abbasin henkivartiokaartia. Hyökkäyksen oli Hamasin mukaan suunnitellut Fatah-johtaja Muhammad Dahlan.

- Tiedämme, ketkä hyökkäsivät Hanian autosaattuetta vastaan, ja he saavat rangaistuksen, julisti Hamasin tiedottaja Ismail Radwan.

Hania joutui odottamaan suuren osan eilistä pääsyä Egyptistä Gazaan, koska Israel määräsi aseman suljettavaksi. Hanialla oli tiettävästi mukanaan 35 miljoonaa dollaria, jotka hän oli saanut apuna Hamas-hallitukselle kiertomatkallaan arabimaissa.

Sisällissodan vaarasta varoittivat sekä Fatahin johtoon kuuluva Saeb Erekat että kansanedustaja Hanan Ashrawi.

- Nämä ovat alkusoitto veriselle sisällissodalle, joka tuhoaa kaiken, sanoi Erekat viitaten syytöksiin Fatahin sekaantumisesta Hanian murhayritykseen.

Ashrawin mukaan tilanteessa on "kaikki kohtalokkaan sisällissodan ennusmerkit".

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.