Mainos

Hamas osallistuu parlamenttivaaleihin ensimmäistä kertaa

Pitkään vaaliboikotissa ollut Hamas-järjestö ilmoittaa osallistuvansa palestiinalaisten parlamenttivaaleihin. Fatahin johtaja, presidentti Mahmud Abbas arvioi, että Hamasin mukaantulo vahvistaa demokratiaa.

Palestiinalaisten äärijärjestö Hamas päättää pitkään jatkuneen vaaliboikottinsa ja osallistuu palestiinalaisten parlamenttivaaleihin heinäkuussa. Hamas vie ääniä ennen kaikkea Fatah-liikkeeltä, joka on hallinnut palestiinalaisten politiikkaa sitten vuoden 1994.

- Hamas on päättänyt osallistua palestiinalaisten parlamenttivaaleihin kesällä, sanoi Hamas-johtaja Mohammad Ghazal Nablusissa Länsirannalla pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Hamas jäi ensimmäisten palestiinalaisalueilla pidettyjen parlamenttivaalien ulkopuolelle vuonna 1996 ja kieltäytyi asettamasta ehdokasta tammikuun presidentinvaaleihin. Vuoden alussa järjestetyissä paikallisvaaleissa Hamas voitti Fatahin Gazan kaistalla.

Fatahin johtaja, presidentti Mahmud Abbas arvioi, että Hamasin mukaantulo lisää äänestysvilkkautta ja vahvistaa demokratiaa.

- Tämä on myönteinen askel, joka palvelee kaikkien palestiinalaisten osallistumista politiikkaan. Hamasin päätös ei ole kuitenkaan yllätys, koska ryhmä on osallistunut viimeaikaisiin paikallisvaaleihin ja voittanut ne, Abbas huomautti Ramallahissa.

Abbas on pyrkinyt taivuttelemaan Hamasia ja muita ääriryhmiä tulitaukoon. Järjestöt ovat toistaiseksi kieltäytyneet allekirjoittamasta tulitaukosopimusta ja vaatineet Israelin hallitusta muun muassa luovuttamaan lisää palestiinalaisia vankeja. Neuvotteluiden on määrä jatkua ensi tiistaina Egyptissä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.