Mainos

Hamas muodostaa hallituksen yksin

Kaikki ministerin salkut palestiinalaisten uudessa hallituksessa ovat päätymässä Hamasille.

Palestiinalaisjärjestö Hamas on joutunut luopumaan toiveista muodostaa laaja-alainen hallitus, kun viimeinenkin hallituskumppaniksi kaavailtu ryhmä kieltäytyi yhteistyöstä. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on ilmoittanut jo etukäteen hyväksyvänsä Hamasin hallituskokoonpanon, joka on määrä esittää hänelle myöhään illalla.

Palestiinan vapautuksen kansanrintama PFLP ei aio osallistua hallitukseen. Vasemmistolainen järjestö teki päätöksensä kysyttyään muun muassa vankilassa ja maanpaossa elävien jäsentensä mielipiteitä asiaan.

- Emme valitettavasti voi tulla mukaan hallitukseen, koska hallitusohjelmasta puuttuu meille tärkeä kohta: että (Palestiinalaisten vapautusjärjestö) PLO on palestiinalaiskansan ainoa oikea edustaja, PFLP:n johtoon kuuluva Jamil Majdalawi selitti ratkaisua.

Fatah-liikettä edustava presidentti Abbas ei ole ollut mielissään Hamasin tammikuisesta vaalivoitosta. Hänellä ei kuitenkaan nähdä olevan muitakaan mahdollisuuksia kuin hyväksyä Hamasin pääministeriehdokkaan Ismail Hanian esittämä hallituskokoonpano.

Abbasin hyväksynnän jälkeen palestiinalaisten parlamentin on vielä näytettävä vihreää valoa uudelle hallitukselle.

Israelin hallitus on ilmoittanut kieltäytyvänsä yhteistyöstä Hamasin kanssa, ellei puolue pehmennä suhtautumistaan Israeliin ja sen kanssa tehtyihin rauhansopimuksiin. Yhdysvallat pitää Hamasia terroristijärjestönä ja aikoo leikata palestiinalaisille antamaansa apua. Myös Euroopan unioni on uhannut Hamasia vastaavilla toimilla. Saudi-Arabia puolestaan on ilmoittanut tukevansa palestiinalaishallitusta jatkossakin taloudellisesti.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.