Mainos

Hamas Jerusalemin iskun takana

Yliopiston kahvilassa Jerusalemissa tapahtuneessa räjähdyksessä on kuollut ainakin seitsemän ihmistä. Välikohtaus on osoittautunut Hamas-järjestön kostoksi.

Jerusalemin pommi-iskun tekijäksi on ilmoittautunut ääri-islamilainen Hamas-ryhmä.

Poliisin mukaan yliopiston kansainvälisten opiskelijoiden Frank Sinatra -keskuksen kahvilassa sattuneessa räjähdyksessä haavoittui yli 80 ihmistä, ja lisäksi kymmenisen ihmistä kärsi shokista.

Osa uhreista ja loukkaantuneista oli silminnäkijöiden mukaan ulkomaalaisia vaihto-oppilaita. Heprealainen yliopisto sijaitsee Jerusalemin pohjoisosassa Scopus-vuorella, lähellä Itä-Jerusalemin ja Länsirannan alueen rajaa.

Isku kostona siviilien surmasta

Hamasin aseellinen siipi julkisti tiedotteessa olevansa iskun takana, ja vahvisti sen olleen kosto Gazan pommituksesta. Gazan iskussa kuoli yksi Hamasin johtohahmoista sekä 14 palestiinalaissiviiliä, ja isku tuomittiin laajasti kansainvälisessä yhteisössä.

Korkea-arvoinen israelilaisviranomainen, hallituksen edustaja Avi Pazner syytti palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia "pommi-iskuihin rohkaisemisesta", jotta tämä ei joutuisi tekemään Israelin ja Yhdysvaltojen vaatimia uudistuksia hallinnossaan.

Palestiinalaishallinto kuitenkin tuomitsi kovasanaisesti keskiviikon iskun lehdistölle lähettämässään lausunnossa. Israelin ulkoministeriön edustaja kuvasi kannanottoa "vain sanoiksi".

Bush ja Annan tuomitsivat iskun

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush tuomitsi myös pommi-iskun tiukkaan sävyyn. Hän vaati edustajansa mukaan palestiinalaishallintoa "tekemään lopun terrorismista".

Myös israelilainen ihmisoikeusjärjestö B'Tselem vaati palestiinalaishallintoa tekemään kaikkensa pommi-iskujen lopettamiseksi. Samalla se vaati Israelin hallitusta välttämään siviilien vahingoittamista vastauksena keskiviikon iskuun.

Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan tuomitsi iskun. Annanin edustajan Fred Eckhardin mukaan pääsihteeri "tuomitsee kaikki siviileihin kohdistuvat terroriteot ja kehottaa katkaisemaan väkivallan ja koston kierteen".

Annan painotti viestissään myös, että israelilaisten ja palestiinalaisten on palattava neuvottelupöytään etsimään ratkaisua konfliktiinsa.

(MTV3-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 31.07.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.