Hamas ja Fatah pääsivät sopuun yhteishallituksesta

Lähteiden mukaan yhdeksän ministerinpaikkaa menee Hamasille, kuusi Fatahille, neljä muille puolueille ja viisi riippumattomille.

Kilpailevat palestiinalaisryhmät Hamas ja Fatah ovat päässeet sopuun kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostamisesta. Sopu saatiin aikaan Saudi-Arabian Mekassa käydyissä kriisineuvotteluissa.

Al-Jazeera-television mukaan sopimus allekirjoitettiin illalla Mekassa. Yhteishallituksen muodostamisen toivotaan vähentävän väkivaltaisuuksia Gazan kaistalla.

Hallituksen muodostanut Hamas-ääriliike ja presidentti Mahmud Abbasin maltillisempi Fatah ovat neuvotelleet eilisestä lähtien keskinäisten väkivaltaisuuksiensa lopettamisesta.

Hamas ja Fatah sopivat jo aiemmin päivällä ministeripaikkojen jaosta hallituksessa. Useat tärkeät ministerisalkut menevät sopimuksen mukaan riippumattomille.

Lähteiden mukaan yhdeksän ministerinpaikkaa menee Hamasille, kuusi Fatahille, neljä muille puolueille ja viisi riippumattomille. Raskaimmat sisä-, ulko- ja valtiovarainministerin salkut jaetaan riippumattomille.

Ulkoministeriksi olisi sopimuksen mukaan nousemassa entinen kulttuuriministeri Zoad Abu Amr ja valtiovarainministeriksi aiemminkin tässä virassa toiminut Salam Fajjad. Sisäministerin valitsee Abbas viidestä Hamasin antamasta nimestä, kertoo Hamasin edustaja.

Pääministeri Ismail Hania näyttäisi säilyttävän paikkansa, sillä sopimuksen mukaan Hamas nimittää pääministerin. Varapääministeri tulisi Fatahista.

Avustajamaiden vaatimukset puntarissa

Hamasin ja Fatahin valtuuskunnat olivat luvanneet, etteivät ne lähde Saudi-Arabiasta ennen yhteisymmärrystä. Hamasin ja Fatahin joukkojen yhteenotoissa on kuollut satakunta ihmistä sitten joulukuun.

Saudi-Arabian kuningas Abdullah kutsui palestiinalaisjohtajat Mekkaan pyrkimyksenä lopettaa palestiinalaisten sisäinen valtataistelu.

Hamas nousi valtaan vuosi sitten pidetyissä vaaleissa, minkä jälkeen EU ja Yhdysvallat jäädytti kaiken suoran avun palestiinalaisille. Hamasia on vaadittu lopettamaan väkivalta ja tunnustamaan Israel ja aiemmat rauhansopimukset ennen kuin avun jatkamista voidaan harkita.

Mekan neuvotteluissa keskityttiin pohtimaan sitä, miten Fatahin ja Hamasin kansallisen yhtenäisyyden hallitus voisi tyydyttää nämä vaatimukset, jotta apu voisi jatkua. Entisiin rauhansopimuksiin sitoutuminen merkitsisi Israelin valtion tunnustamista, mistä Hamas kieltäytyy tiukasti.

Neuvotteluja lähellä olevien palestiinalaislähteiden mukaan Hamas olisi valmis "kunnioittamaan" sopimuksia, jos ne eivät ole palestiinalaisetujen vastaisia. Abbas tavoittelee kuitenkin lähteiden mukaan selkeämpää ilmaisua.

Fatah ja Hamas ovat useaan otteeseen aiemmin yrittäneet neuvotella yhteishallituksesta ja verenvuodatuksen lopettamisesta, mutta ilman merkittävää tulosta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat