Mainos

Hamas: Itsemurhaiskut keskeytetään

Palestiinalainen äärijärjestö Hamas on ilmoittanut keskeyttävänsä itsemurhaiskut Israelin alueella. Päätös iskujen lopettamisesta toistaiseksi tehtiin Hamasin johdon ja palestiinalaishallinnon neuvotteluissa viime yönä.

Hamasia pidetään päävastuullisena viimeaikaisista itsemurhaiskujen sarjasta Israelissa.

-Julistamme keskeyttävämme marttyyrihyökkäykset vuoden 1948 miehitetyillä alueilla ja keskeyttävämme kranaatti-iskut toistaiseksi, sanottiin Hamasin lausunnossa. "Vuoden 1948 miehitetyt alueet" on ilmaus, jota Hamas käyttää Israelista.

Hamasin edustaja Saed Sayam sanoi, että Hamas kuitenkin "varaa itselleen oikeuden vastarintaan miehitystä vastaan ja oikeuden vastata Israelin rikoksiin". Sayam ei selittänyt lausuntoaan lähemmin.

Hamasin edustaja Hassan Youssef puolestaan sanoi, että päätös oli tehty "palestiinalaisten yhtenäisyyden säilyttämiseksi". Israelin ensimmäisessä kommentissa sanottiin maan tarkastelevan Hamasin ilmoitusta "tosiasioiden pohjalta".

-Arvioimme tosiasioiden perusteella toteutuuko päätös tehokkaasti, sanoi puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezerin edustaja Yarden Vatikai. Vatikai viittasi lausunnossaan siihen, että Hamasin vastaavasta keskiviikkona antamasta lausunnosta syntyi epäselvyyttä.

Toinen palestiinalainen ääriryhmä, Islamilainen jihad, on pysynyt vaiti suunnitelmistaan. Myös se on lähettänyt itsemurhapommittajia Israeliin. Sen Beirutissa ja Damaskoksessa majailevat johtajat ovat leimanneet Arafatin toimet väkivallan vähentämiseksi "antautumiseksi".

Palestiinalaiset kahakoivat keskenään


Palestiinalaispoliisi ja 12-vuotias poika haavoittuivat tänään tulitaistelussa poliisijoukkojen ja Islamilaisen jihadin kannattajien välillä Jabaliyan pakolaisleirillä Gazan kaistan pohjoisosassa. Loukkaantuneiden tilasta ei ollut saatavissa tarkempia tietoja.

Kolmisensataa mielenosoittajaa oli kokoontunut palestiinalaispoliisin poliisiaseman eteen. Yhteenotto sattui 17-vuotiaan Mahmud Alemkayadin hautajaisten yhteydessä. Hän sai surmansa yöllä tulitaistelussa palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen ja Hamasin kannattajien välillä.

Yhteenottoja palestiinalaispoliisin ja äärijärjestöjen kannattajien välillä on tänään sattunut myös muualla Gazassa ja Länsirannalla. Deir al-Balahin pakolaisleirillä Gazassa noin 400 mielenosoittajaa marssi poliisiasemalle heitellen kiviä. Länsirannan Tulkarmissa palestiinalaispoliisit estivät Arafatin johtaman Fatah-järjestön sotilaita tulittamasta israelilaissotilaita, jolloin sotilaat avasivat tulen kohti poliiseja. Kaksi osapuolia toisistaan erottamaan mennyttä haavoittui.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.