Mainos

Hamas ei aio tunnustaa Israelia

Palestiinalaisten uudelta hallitukselta vaaditaan Israelin tunnustamista.

Palestiinalaisten äärijärjestö Hamas ei aio koskaan tunnustaa Israelin valtiota niin kuin Palestiinan vapautusjärjestö PLO on tehnyt. Ryhmän mukaan sen osallistuminen kansallisen yhtenäisyyden hallitukseen ei tule muuttamaan tätä kantaa.

Israelin mukaan uuden palestiinalaisten hallituksen on hyväksyttävä länsimaiden aiemmin asettamat ehdot, joihin kuuluu Israelin tunnustaminen.

Israel sanoo odottavansa uuden palestiinalaishallituksen hyväksyvän ja kunnioittavan kolmea kansainvälisen yhteisön julistamaa periaatetta: Israelin tunnustamista, kaikkien aiempien sopimusten hyväksymistä sekä terrorin ja väkivallan selkeää hylkäämistä, sanoo Israelin pääministerin Ehud Olmertin kanslian tiedottaja.

Britannian ulkoministeri Margaret Beckett luonnehti eilisiltana "tärkeäksi" sopimusta yhteishallituksesta, josta kilpailevat Fatah ja Hamas ilmoittivat Mekassa. Beckettin mukaan Britannia tutkii nyt Mekan sopimusta ja keskustelee siitä eurooppalaisten ja muiden liittolaistensa kanssa.

Yhdysvallat vielä vaitonainen

Suomi on tyytyväinen, että Fatah ja Hamas ovat päässeet sopimukseen uuden palestiinalaishallituksen muodostamisesta.

- Viime aikojen väkivaltaisten tapahtumien jälkeen kyseessä on tärkeä kansallisen yhtenäisyyden ilmaus, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Tuomiojan mukaan on välttämätöntä, että Euroopan unioni ja kansainvälinen yhteisö ryhtyvät välittömästi yhteistyöhön uuden hallituksen kanssa, kunhan uusi palestiinalaishallitus kunnioittaa kaikkia PLO:n aiemmin tekemiä sopimuksia.

Yhdysvallat ei ole vielä kommentoinut kilpailevien palestiinalaisryhmien sopimusta. Ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi toimittajille Washingtonissa, että USA ei ollut vielä nähnyt sopimusta.

Aiemmin eilen Rice sanoi, että minkä tahansa palestiinalaishallinnon tulee tunnustaa Israel, luopua väkivallasta ja noudattaa aiemmin solmittuja sopimuksia. Hamas-järjestö on aiemmin kieltäytynyt hyväksymästä lännen esittämät ehdot.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon sanoo toivovansa, että sopimus hillitsisi väkivaltaisuuksia Hamasin ja Fatahin välillä. Hän myös kiitti Saudi-Arabian kuningasta Abdullahia neuvottelujen järjestämisestä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.