Mainos

Hämärät koiravaljakkoyrittäjät halutaan kuriin

Koiravaljakkoyrittäjien reki on käymässä ahtaaksi. Kittiläläisen matkailuyrittäjän mielestä rekeen on tuppautunut "kokemattomia tupeloita", jotka eivät koirien tai matkailijoiden tarpeita ymmärrä. Viranomaisia huolettavat rekisteröimättömät yrittäjät, jotka koirineen kulkevat paikasta toiseen pikavoittojen toivossa.

Lapin läänineläinlääkäri Pirkko Pirinen myöntää, että viranomaiset haluavat voimakkaasti paisuneen valjakkobisneksen parempaan valvontaan. Hankalimpia ovat lääniä ja tunturikeskusta nopeasti vaihtavat yrittäjät. Siinä vauhdissa ei koiria tai rekimatkojen turvallisuutta välttämättä hoideta kunnolla.

- Näitä toimijoita on tullut lisää. Nyt mietitään, miten ne ensi talvena saataisiin kontrolliin.

Piristä askarruttavat myös toisista EU-maista saapuvat yrittäjät, jotka eivät tee toiminnastaan ilmoitusta, vaikka kyse on eläinten kaupallisesta tuonnista.

- Tietoa on matkailupaketeista, joissa sekä turistit että valjakot tulevat samasta maasta. Koirat rahdataan eläinkuljetusautoilla Suomeen.

Pirinen korostaa, että paikallisten yrittäjien asiat ovat pääosin kunnossa. Viime keväänä aloitetun tehotarkastuksen aikana on käyty läpi 39 koiratarhaa, joista suurimmalla on noin 470 eläintä. Yli puolet tarhoista oli moitteettomassa kunnossa. Muille kirjoitettiin määräyksiä lähinnä kopeista ja koirien liikkumatilasta.

Osa on aivan pihalla

Reijo Jääskeläisen peikot ovat suurempia. Hän pitää nykyistä valjakkobisnestä pitkälti halpahallina. Kokeneella kasvattajalla ja matkailuyrittäjällä on itsellään satakunta koiraa Kittilän Könkäällä.

- Alalle on tullut harmaata bisnestä. Yrittäjiä saapuu koirineen pohjoiseen muka treenaamaan.

Jääskeläisen mukaan joukkoon on ängennyt paljon myös kokemattomia harrastelijoita, koska he suostuvat hyväksymään kilpailun alas painamat hinnat.

- Rekikoirat on koulutettava yhteiskuntakelpoisiksi. Se takaa tuotteen turvallisuuden. Harrastajilla on johtajakoirana usein Lynx (moottorikelkka). Se kertoo, etteivät koirat ole hallinnassa.

Hän väittää myös, että kasvava koiratarve on johtanut risteytystehtailuun. Ne saattavat tuottaa valjakoihin epäkelpoja yksilöitä, jotka ajetaan nopeasti loppuun.

- Koirat ovat sen jälkeen ongelmajätettä, jotka joutavat monttuun.

Villi Pohjola ruokkii

Metsähallituksen matkailubisnestä vetävä Villi Pohjola saa Jääskeläisen moitteet.

- Villi Pohjola ruokkii halpahallitoimintaa. Sille kelpaavat kokemattomat harrastelijat. Se on tosiasia, jota voi vain ihmetellä.

Villin Pohjolan johtaja Johanna Tolonen pitää syytöstä "älyttömän vakavana".

- Meillä ei ole tiedossa mitään sellaista, että eläimiä olisi kohdeltu huonosti. Vaikuttaa siltä, että kyseinen herra on pettynyt, kun ei itse ole voittanut tarjouskilpailussa.

Tolosen mukaan alihankkijoiden on sitouduttava Metsähallituksen laatuvaatimuksiin ja määräysten noudattamiseen. Ei myöskään riitä, että on koiraihminen.

- Niitä on vähän, jotka osaavat olla sekä eläinten että ihmisten kanssa.

Hän muistuttaa myös, että Villi Pohjola käyttää Lapissa lähes yksinomaan paikallisia yrittäjiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.