Mainos

Hämäläinen: Euro tuo alhaisen inflaation

Euroopan talous- ja rahaliiton Emun kolmanteen vaiheeseen menevien EU-maiden yhteisvaluutan euron avulla Suomella on mahdollisuus saavuttaa pysyvästi alhainen inflaatio, joka tukeutuu matalampiin ja vakaampiin korkoihin, arvioi Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen.

Rovaniemellä perjantaina puhunut Hämäläinen uskoo, että Emun sisällä saadaan suotuisampi ympäristö taloudelliselle kasvulle ja työllisyyden paranemiselle kuin oman rahan oloissa.
-Suomen markan uskottavuuden rasitteena on kaksi tekijää: epävakaa historia ja ohuet markkinat. Ne altistavat markan helposti suursijoittajien oman edun tavoittelun kohteeksi ja tuottavat kurssi- ja korkohäiriöiden takia hallaa koko kansantaloudelle silloinkin kun Suomessa harjoitetaan kurinalaista raha- ja finanssipolitiikkaa, sanoi Hämäläinen.

Hämäläinen pitää liioiteltuina puheita riskeistä, joita Suomen muusta Euroopasta poikkeavat suhdannevaihtelut toisivat Emu-jäsenyydelle. Viime vuosikymmenien suhdanneherkkyys oli hänen mukaansa valtaosin itse aiheutettu päänsärky, joka ei johtunut muita maita rajummista ulkoisista shokeista, vaan ennen kaikkea omista sisäisistä reaktioista jatkuvine inflaatio-devalvaatiosykleineen.

Hämäläisen mukaan poikkeuksellisten shokkien ja suhdannevaihteluiden varalta on kuitenkin jatkettava viime vuosien linjaa, jonka ytimenä on velkaantumisen vähentäminen niin yksityisissä yrityksissä kuin julkisella sektorillakin.
-Emussa ja myös sen ulkopuolella tarvitaan nykyistä vielä selvästi parempaa julkisen talouden tasapainoa sekä pysyvästi maltillista tulokäyttäytymistä ja kustannuskehitystä, sanoi Hämäläinen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.