Halvassa kahvissa enemmän nikkeliä ja kofeiinia kuin kalliissa

Halvassa kahvissa voi olla jopa kaksi kertaa enemmän kofeiinia ja seitsemän kertaa enemmän nikkeliä kuin kalliimmissa kahvimerkeissä. Tämä selviää Dagens Nyheterin teettämästä tutkimuksesta, jossa vertailtiin kahtatoista suodatinkahvia.

Ruotsin kahvialan järjestö arvelee, että syynä kofeiinipitoisuuseroihin on se, että halvemmat merkit sisältävät yleensä enemmän robusta-papuja. Robusta-papujen kofeiinipitoisuus on suurempi kuin laadukkaampana pidettyjen arabica-papujen.

Nikkelipitoisuuteen voivat sen sijaan vaikuttaa muun muassa maaperä sekä tuotannossa käytetyt lannoitteet ja torjunta-aineet.

Laboratorio Eurofinsin tekemän analyysin mukaan halvimmissa kahvimerkeissä on nikkeliä noin 880-1700 mikrogrammaa kiloa kohti. Kalliimmissa kahveissa nikkeliä on 240-400 mikrogrammaa kilossa. Eniten nikkeliä sisälsi Lidlin Bremer Kaffee.

Ruuassa oleva nikkeli ei aiheuta nikkeliallergiaa, mutta henkilöt, jotka kärsivät allergiasta, saattavat reagoida korkeisiin pitoisuuksiin. Juomavedessä nikkelipitoisuuden yläraja on 20 mikrogrammaa per litra.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat